Natten till den 12 juli förra året skadades den 21-årige mannen så illa i samband med ett bråk att han senare avled på Akademiska sjukhuset. Händelsen försatte familjen i chock. Två systrar förlorade sin lillebror, en mor och en far förlorade sin son.
Kritiken mot Uppsalapolisen gäller hanteringen av ett par bortslarvade örhängen.
– Vår bror älskade örhängena och bar dem jämnt. Jag och min syster hade tänkt att göra var sitt halsband av dem, berättar den yngre systern.
Men så blev det inte eftersom örhängena försvann sedan hon överlämnat dem till Uppsalapolisen, som klassade smyckena som bevismaterial.
Systrarna har förståelse för att den mänskliga faktorn kan ställa till det. Men i en polisutredning så får det bara inte ske, menar de.
– För en utomstående kanske det verkar oviktigt i sammanhanget, men för oss anhöriga känns det fruktansvärt tungt. Vi har tappat förtroende för polisen, säger systrarna.
Det ödesdigra bråket skedde natten mot lördagen den 12 juli i fjol. Platsen var korsningen där gågatan möter S:t Persgatan i centrala Uppsala. 21-åringen kom i handgemäng med en jämnårig man och fördes med allvarliga skador till Akademiska sjukhuset där han under söndagsdygnet avled.
Under lördagen, medan brodern fortfarande vårdades på sjukhuset, överlämnade den yngre systern flera föremål och personliga tillhörigheter till polisen, bland annat en liten genomskinlig plastpåse innehållande broderns körkort och örhängen. Det var sista gången hon såg smyckena, två ganska diskreta och diamantliknande örhängen.
När familjen senare fick tillbaka tillhörigheterna fanns alla saker där utom örhängena. Systrarna påtalade detta och polisen började i september i fjol att utreda vart de tagit vägen. Det blev startpunkten för en utredning som lades ned en månad senare. Totalt hördes sju personer i ärendet utan att någon ledtråd om örhängenas öde kom fram.
Med tanke på att det rör sig om bevismaterial i en polisutredning av ett misstänkt grovt våldsbrott så anser systrarna att det är märkligt att örhängena har kunnat försvinna.
Den polisman som tog emot örhängena utanför ingång 85 på Akademiska sjukhuset uppger i förhör att han överhuvudtaget inte minns att han tagit emot plastpåsen med körkortet och örhängena.
– Vår teori är att någon i polishuset har plockat ur körkortet och sen kastat plastpåsen utan att ha lagt märke till de silverfärgade örhängena, säger den yngre systern.
I ett beslut från Polismyndigheten den 30 september i år om ersättningsanspråken får hon stöd för sin teori:
– Mycket talar för att det gått till på det sätt som du berättat och att sakerna på något sätt försvunnit när de hanterats av polisen. Myndigheten anser därför att skadeståndsgrundande försummelse kan antas ligga polisen till last, skriver Ove Nilsson vid Polismyndigheten i beslutet.
Han skriver också att Polismyndigheten anser att 500 kronor är ett skäligt belopp och att "ersättning dessvärre inte kan utgå för affektionsvärde även om myndigheten har förståelse för att det värdet är det största för dig personligen".
Beslutet, som alltså fattades mer än ett år efter händelsen, ser systrarna som slutpunkten i den utdragna ärendet. Men de är mycket kritiska till att dokumentet skickades till den yngre systern som sms.