– Jag räknar inte med att få bort Gottsunda från listan så fort så jag utgår från att stadsdelen är kvar, säger han.
Kommunen gör stora insatser för att stävja kriminalitet och stärka området. Hur lång tid ska det ta att nå resultat?
– Jag tycker man ska ha ett 10-års perspektiv på såna här förändringar. Om det kan gå på fem år skulle det vara jättebra.
Om det blev verklighet tror Erik Pelling ändå att Gottsunda behöver extra insatser under lång tid.
– Gottsunda är en stadsdel där ojämlikheten och ohälsan är som störst, med mer droganvändning, fler trasiga familjer och större ohälsa än i andra stadsdelar. Det arbete vi gör handlar om att vända en negativ spiral som pågått under lång tid. Men vi har flera områden som vi måste jobba med. I Gränby har vi också social oro, gängkriminalitet och drogförsäljning.
Vad tycker du om listan i sig?
– Man ska vara medveten om att den pekar ut ett område och de som bor där. Samtidigt tycker jag att det är bra att den finns. Den skapar fokus som gör att staten kan ge polis och kommuner extra resurser och möjlighet att prioritera just där. Men jag skulle vilja att öppenheten kring listan blev större.
Hur då?
– Vi skulle vilja veta mer om vad polisen bygger listan på. Då skulle vi kunna samarbeta mer kring de problem som finns. Våra insatser behövs i området och jag tror att de skulle bli mer träffsäkra om vi visste mer, säger Erik Pelling.