Polisutredning mot tjänsteman i kommunen läggs ner

2013 briserade den så kallade arrendehärvan i Uppsala kommun. Men polisutredningen mot den huvudutpekade tjänstemannen har lagts ner och frågan om vad de ­utpekade gjort för fel hänger i luften.

Friad. Olle Stevenholt avstängdes i tre månader från sitt jobb i kommunen innan misstankarna avskrevs och han fick komma tillbaka. Han har ännu inte fått veta vad han anklagades för.

Friad. Olle Stevenholt avstängdes i tre månader från sitt jobb i kommunen innan misstankarna avskrevs och han fick komma tillbaka. Han har ännu inte fått veta vad han anklagades för.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2015-01-16 06:00

”20 års korruption avslöjad i kommunen” löd UNT:s rubrik den 20 november 2013. Avslöjandet hade presenterats av kommunledningen vid en snabbinkallad presskonferens. Där fick journalisterna veta att kommunen uppdagat oegentligheter som pågått i decennier.

Bland annat anklagades tjänstemän för att ha gett hyres- och arrendeavtal på felaktiga grunder till bekanta. Dessutom hade arrendepriser varit för lågt satta vilket medfört att kommunen gått miste om intäkter på miljontals kronor.

Två tjänstemän avskedades och polisanmäldes medan tre andra tjänstemän stängdes av med omedelbar verkan.

Den ena av de båda avskedade tjänstemännen, i kommunens utredning kallad NN, polisanmäldes för trolöshet mot huvudman. Enligt kommunens anmälan hade NN upplåtit arrenden till avgifter som understeg marknadsvärdet.

Men nyligen beslöt kammaråklagare Elin Blank att lägga ner förundersökningen mot NN med motiveringen att brott inte gått att styrka. Hon beskriver kommunens bestämmelser runt arrendehanteringen som oklara och den interna kontrollen som bristfällig.

– För att bevisa brott i det här fallet måste det gå att visa att den misstänkte brutit mot kommunens föreskrifter. Men eftersom kommunen inte angett vilka befogenheter han hade går det inte att belägga att han överskridit dem, säger hon.

Enligt Elin Blank finns inga belägg för att NN haft någon egen ekonomisk vinning av arrendena.

Tjänstemannen NN anser att kommunen gick ut för hårt och för snabbt.

– Att förundersökningen mot mig lagts ner visar att kommunen bara klämde till utan att egentligen ha haft någon grund för sina anklagelser, säger NN.

I sin polisanmälan mot NN hänvisade kommunen till en konsultutredning från hösten 2013 där det skulle framgå att NN utarrenderat mark till avgifter under marknadsvärdet. Men i konsulternas utredning står tvärtom att de inte haft tillgång till någon oberoende bedömning av huruvida arrendeavgifterna varit marknadsmässiga.

NN själv hävdar att han inte gjort fel förutom att han kan ha missat att diarieföra vissa handlingar. Enligt kommunens förhandlingschef Anna Lind handlar det dock om allvarligare saker men hon vill inte precisera vad. Hon framhåller att det är viktigt att skilja på vad som är brottsligt och vad som varit fel ur arbetsrättslig synpunkt.

För NN:s del slutade det med att han fick tre månadslöner av kommunen, trots att han avskedats. Anna Lind motiverar utbetalningen med att kommunen under förhandlingar med NN:s fackförbund inte kunde diskutera misstankarna på grund av förundersökningssekretess. Därför ska kommunen ha medgett att utbetala ersättningen i syfte att avsluta ärendet.

– NN:s fack gick med på tre månadslöner. Om kommunen hade avskedat honom på felaktiga grunder skulle facket aldrig nöjt sig med så lite, då hade kravet handlat om miljonbelopp, säger Anna Lind.

Trots kommunledningens offensiva inledning av ärendet fick man backa när det gäller de tre tjänstemän som stängdes av. Efter tre månader tilläts de återvända till sina jobb sedan misstankarna mot dem avskrivits av kommunen.

En av de tre tjänstemän som stängdes av men senare friades är Olle Stevenholt, som säger att det varit en mycket pressande tid.

– Jag har fortfarande inte fått veta vad jag misstänktes för och det känns för jävligt. Jag trodde inte att man kunde få behandla folk så här, säger han.

För en av de båda avskedade tjänstemännen i arrendehärvan pågår fortfarande förundersökning och åklagaren har ännu inte beslutat om det ska bli åtal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om