Politiker kände inte till fallet

Uppgifter om fyra barn som under flera år levde i misär väcker frågor bland socialnämndens politiker. Nämndens ordförande, Anders A Aronsson (FP), vill stärka socialtjänstens möjligheter att ingripa.

Uppsala2010-11-30 07:10

Socialnämnden för barn och unga kände, enligt nämndens ordförande, inte till den aktuella familjen och de allvarliga förhållanden som vid flera tillfällen var under utredning inom socialtjänsten. Anders A Aronsson (FP) förklarar att nämnden och individutskotten tillsammans hanterar flera tusen ärenden varje år. Anders A Aronsson försvarar socialtjänstens handläggare och anser att de visst vidtog åtgärder.

UNT har dock tagit del av en inlaga till förvaltningsrätten där socialtjänsten redogör för sina åtgärder sedan det framkommit uppgifter om våld, alkohol och misärartade levnadsförhållanden. Socialtjänstens åtgärder har varit förslag om hemutredning och hemterapeut men insatserna har avbrutits när pappan i familjen sagt nej.

Anders A Aronsson drar dock slutsatsen att det inte fanns tillräckliga underlag för att anhålla hos förvaltningsrätten om ett tvångsomhändertagande av barnen.
– Socialtjänsten har jobbat på med de instrument som de har och hanterat detta utifrån den handlingsfrihet som de har.

Anders A Aronsson som nu satt sig in i socialtjänstens hantering av ärendet, tycker att fallet visar på att det behövs en utredning om socialtjänstens möjligheter att ingripa. Han tror att en sådan utredning bäst sker inom departement och riksdag.
– Det verkar finnas anledning att se över socialtjänstens möjligheter till tvångsomhändertagande. I dag sker åtgärder antingen frivilligt eller genom tvångsomhändertagande. Det vore bra om man kunde hitta en mellanform.

Torsten Tornberg (M), ledamot i socialnämnden för barn och unga, känner inte till det enskilda fallet. Hans uppfattning är att socialtjänstens arbete generellt fungerar väl.
– Min uppfattning är att nämnden och socialtjänstemännen snarare överreagerar för att det inte ska bli sådana här situationer. Vi är väldigt snabba på att erbjuda hjälp. Om det skett något fel i det här fallet så är det väldigt sällsynt.
Torsten Tornberg säger att han med hänvisning till sekretess aldrig kommenterar enskilda fall. Han säger att uppgifterna i artikeln kommer att tas upp på ett eller annat sätt:
– Alla sådana här händelser tas upp till diskussion i nämnden.

Lars Persson (S) som tillhör oppositionen i nämnden vill inte kommentera ärendet.
– Det här är ingen partipolitisk fråga.

Jürgen Koch som är Miljöpartiets ledamot hänvisar till sekretessen och att han inte känner till ärendet.
– Sådant här får naturligtvis inte förekomma. Jag är säker på att man kommer att utreda det här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om