Politikerna tar nytt grepp om rodret

Nu ökar den politiska styrningen i Uppsala. Steg två i kommunens stora omorganisation ska göra det lättare att fatta snabba beslut, och att utkräva ansvar. Beslut tas i dag.

Foto: Pär Fredin

Uppsala2016-05-25 06:01

Konkret handlar det om att den så kallade köp- och säljmodellen med olika nämnder för beställare och utförare skrotas inom teknik och service och vård och omsorg. Redan 2014 gjordes samma sak inom kultur, förskola, grundskola och gymnasium.

– Vi gör det här för att vi ser ett behov av en tydligare politisk styrning. Politikerna måste vara närmare verksamheterna. I dag sitter beställare och utförare runt ett bord och förhandlar med varandra. Det har skapat en otydlighet både inom verksamheten och för medborgarna om vem som har ansvaret, säger kommunstyrelsens ordförande Marlene Burwick (S).

Blir det lättare för medborgarna att få svar eller utkräva ansvar när den politiska tydligheten och styrningen ökar?

– Ja, det är min uppfattning.

Det tar också för lång tid att driva igenom nya beslut med dagens organisation.

– Vi står inför enorma ekonomiska utmaningar och det kräver att vi kan ställa om snabbt när det behövs. Vi har inte tid med de långa fördröjningar som nuvarande organisation innebär, säger stadsdirektör Joachim Danielsson.

Den nya organisationen ska också göra kommunen mer effektiv rent administrativt. I dag debiterar utförarorganisationen beställarsidan för den verksamhet de gör.

– Vi sitter och skickar en massa fakturor inom kommunen. Det är en tung och omständig administration som vi slipper nu, säger Joachim Danielsson.

Totalt räknar kommunledningen med att den nya organisationen kommer att minska kommunens kostnader med 28 miljoner kronor per år. Det sker bland annat genom att den politiska organisationen blir mindre när de politiska nämnderna blir färre, minskad personal och minskade faktureringskostnader.

Allianspartierna har delvis olika uppfattningar om nyttan med omorganisationen men har enligt kommunalrådet Mohamad Hassan (L) tagit fram ett antal gemensamma krav som de vill ha uppfyllda för att säga ja. Det gäller bland annat konkurrensutsättning och att säkra ett transparant, förutsägbart och tydligt system med god framförhållning för ersättningar till privata utförare.

– Vill inte den rödgröna majoriteten gå med på det så planerar vi gemensamt att föreslå att förslaget avslås, säger han.

Liberalerna anser inte att det är bra att göra en ny omorganisation nu eftersom den senaste från 2014 inte har satt sig.

– Man har inte hittat sina roller. Att då sjösätta en ny organisation som innebär en ännu större förärning gör att vi kan drabbas av personalflykt och förlora viktig kompetens. Det finns en stor oro ute i verksamheten om vad det kommer att resultera i, säger Mohamad Hassan.

Den första januari nästa år ska den nya organisationen träda i kraft.

Fakta Stor och dyr hantering av fakturor

Från och med den 1 januari 2017 avvecklas styrelsen för teknik och service, STS och styrelsen Uppsala vård och omsorg.

ST, har en omfattande affärsrelation med de kommunala bolagen.

Det totala antalet fakturor styrelsen hanterar årligen uppgår till drygt 20 000.

Uppsala kommun Skolfastigheter AB är den största fakturamottagaren med cirka

13 000 följd av stadsbyggnadsförvaltningen med 2 700 och Uppsala kommun Sport- och

rekreationsfastigheter AB med drygt 1 700 fakturor.

Den genomsnittliga kostnaden för att hantera en faktura är cirka 500 kronor. Det innebär att den totala kostnaden för hantering av internfakturor från STS uppgår till drygt 10 miljoner kronor om året.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om