58 kandidater av sammanlagt 359 till höstens kommunalval bor i Innerstaden. Eriksberg som har hälften så många invånare har åtta kandidater. Det visar UNT:s kartläggning av kandidater som står på partiernas listor och som är valbara genom personkryss och mandatfördelning.
På Moderaternas lista är mer än var tredje kandidat bosatt i Innerstaden. I områden som Gottsunda och Storvreta bor det endast en M-kandidat per stadsdel.
– Jag tror inte att det betyder något. Bara för att man bor på ett visst ställe så betyder det inte att man saknar kunskap om andra ställen, säger kommunalrådet Cecilia Forss (M).
Hon menar att det i praktiken inte skulle spela någon roll om alla moderater bodde i Eriksberg eller Innerstaden.
– Det skulle vara en begränsning om man inte hade andra erfarenheter. Men de flesta som bor i Innerstaden har bott någon annanstans tidigare.
Hjalmar Brantings gata är passande nog den gata där det bor flest S-kandidater. Men på stadsdelsnivå är det Innerstaden, Luthagen och Årsta som är populärast bland personerna på Socialdemokraternas lista.
– Folk bor där de vill, det kan vi inte göra något åt. I slutändan är det partimedlemmarna som avgör vilka som ska placeras på listan, säger Per Wikholm, ombudsman för Socialdemokraterna i Uppsala.
Av 76 namn på Socialdemokraternas lista bor endast en kandidat i stadsdelen Eriksberg; 57-årige läraren Felemez Akad som återfinns på 52:a plats.
– Jag tror inte att det spelar så stor roll om vi är en, två eller fler från Eriksberg. Vi jobbar för partiet, säger han.
Känner du dig som en representant för din stadsdel, Eriksberg?
– Jag känner mig mer som en representant för centrala staden där jag bodde tidigare. Jag är medlem i Socialdemokraternas förening i centrala staden, inte i föreningen i Eriksberg.
Vänsterpartiet har ett flertal kandidater i Gottsunda, Kvarngärdet och Stenhagen. Stadsdelar som Årsta och Gränby har inga kandidater från partiet. Ilona Szatmari Waldau tycker ändå att partiet har en bra spridning.
– Vi är ju ett mindre parti. Men jag tycker att de större partierna borde ha möjlighet att ta aktiva från hela kommunen till sina listor.
Centerpartiet har nio kandidater på Innerstadens gator. Ett tiotal andra bor på landsbygden. Nytillträdde kommunalrådet Stefan Hanna (C) säger att partiet aktivt verkar för att ha en bra spridning på kandidaterna.
- Det har betydelse var man bor. Vaknar man upp i Innerstaden så känner man den miljöns utmaningar. Bor man på landet så märker man av att det saknas bussavgångar och snöplogning. Det blir inte bara ord och siffror.
Sverker Gustavsson, statsvetare vid Uppsala universitet, tror att spridningen av kandidater från olika stadsdelar är viktig, på samma sätt som att partiet har jämn könsfördelning och att det finns kandidater med invandrarbakgrund.
– Formellt spelar det ingen roll, men informellt är det klokt av partier att försöka vara representativa i alla former. Man blir attraktiv för väljarna.
När det kommer till politiska beslut tror han inte att det drabbar områden negativt, om de saknar politiker. Han tycker ändå att partierna ska vara på sin vakt och se till att det finns en kandidat från varje område.
– Ett parti måste optimera många saker på en gång såsom kön, etniskt och socialt. För de små partierna är det kanske ett problem.
Politikerna väljer city
När politikerna själva får välja är det Innerstaden som gäller. 16 procent av de valbara kandidaterna till höstens kommunalval bor i Innerstaden. Om det spelar någon roll finns det olika åsikter om bland partierna.
Daniel Fredriksson, V, Axel Lindersson, S, Benny Lindholm, FP och Lena-Maria Jansson, C bor alla på Rackarbergsgatan.
Foto: Nina Leijonhufvud
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!