I veckan presenterades en extern granskning av hemtjänstskandalen i Uppsala kommun.
Rapporten är en fullständig sågning av kommunens agerande. Att personal inte har agerat på larm om att äldre utsattes för sexövergrepp är bara en av många "anmärkningsvärda brister" som utredarna pekar på, och som man ger ansvariga politiker skulden för.
– De här fruktansvärda händelserna visar att vi behöver tydligare regler som stärker skyddet för de äldre. En lex Elsa, säger Jennie Claesson (L).
Några av de punkter som L i Uppsala föreslår ska ingå i en lex Elsa är att larm om missförhållande ska utredas snabbare, att chefers ansvar ska bli tydligare och att arbetsgivare regelbundet ska begära in utdrag ur brottsregistret för de som jobbar nära äldre.
Liberalerna vill med en lex Elsa också se till att samhället lyssnar på de äldres vilja och ger dem samt deras anhöriga rätt att ta del av handlingar om sig själva. Jennie Claesson tar som exempel att Elsa inte fick ta del av kommunens utredning av våldtäkten mot henne.
– Så får det inte gå till. Vi kan ju inte omyndigförklara någon bara för att hen blivit äldre.
Blir det svårt att fånga alla de här aspekterna i en enda lag?
– Det är klart att det är en utmaning men det får aldrig bli ett skäl att låta bli. Lex Elsa är ett första steg för att vända på perspektivet – att äldres trygghet och rätt till insyn måste stå i centrum. Sedan krävs förstås både lagstiftning, tydligare ansvarsfördelning och ett skifte i kultur och bemötande.
Det finns en rad lagar som kommit till efter att enskilda personer drabbats av missförhållanden. Ett exempel är lex Maria, som innebär att en vårdgivare måste anmäla om en patient drabbats av eller riskerat att drabbas av en allvarlig skada eller sjukdom. Ett annat exempel är lex Sarah, som innebär att personal i vissa verksamheter måste rapportera missförhållanden eller risk för sådana.
Liberalerna i Uppsala har lyft frågan om en lex Elsa till partiet på riksnivå.
– Vi vill såklart att det här ska drivas nationellt, säger Jennie Claesson.
Äldreminister Anna Tenje (M) konstaterar att "det som hände Elsa var fruktansvärt och får inte hända igen". Vad gäller en lex Elsa svarar hon:
– Regeringen jobbar redan med lagstiftning för bakgrundskontroller och jag utesluter ingenting i det här läget. Men kommunerna måste ta sitt ansvar och här är det uppenbart enligt den externa granskningen att Uppsala har brustit.