Politikerna visste inget om sparförslaget
Uppsalas finanskommunalråd Gunnar Hedberg (m) inledde torsdagsmorgonen med ett snabbinkallat planeringsmöte efter uppgifterna om att hela Uppsala garnison nu ingår i diskussionerna om Försvarsmaktens kommande besparingar.
Foto: Fotograf saknas!
- Vi börjar direkt med analyser av vad detta står för och vilka insatser vi behöver göra, säger Gunnar Hedberg. Vi kommer att peka på alla de favörer som försvaret har av att finnas i Uppsala.
Gunnar Hedberg utesluter inte att de utpekade verksamheterna delvis är en metod att sätta press på riksdag och regering inför kommande pengabeslut för försvaret - han kallar det "ett tungt argument i budgetförhandlingarna" - men anser ändå att kommunen omedelbart ska börja kämpa för att inte förlora garnisonen i Uppsala.
Att använda marken för kommande bostadsbyggen eller nya verksamheter är i dag otänkbart, enligt Gunnar Hedberg. Flygplatsen har strategisk betydelse för försvaret, även om verksamheterna flyttar:
- Försvaret har alltid sagt att de inte släpper möjligheten att flyga från Ärna, säger han.
Socialdemokraternas kommunalråd Lena Hartwig (s) hade på torsdagen lika lite information som andra kommunpolitiker om försvarets planer för Uppsala garnison. Hon är dock inte främmande för att se över möjligheten att etablera andra verksamheter på de stora markytorna:
- Skulle all försvarsverksamhet verkligen läggas ned så borde man kunna diskutera om det finns bättre sätt att utnyttja ett attraktivt område än att bara låta det stå tomt eller använda det som markreserv. Det skulle kunna handla om både bostäder och verksamheter som kan skapa ersättningsarbeten.
Lena Hartwig konstaterar att de 600 arbetstillfällen som i dag finns på garnisonen betyder åtskilliga kronor i skatteintäkter till Uppsala kommun, men noterar att flera verksamheter tycks kunna hamna inom pendlingsavstånd.
- Samtidigt beklagar jag förstås de människor som än en gång skulle tvingas flytta, om det här blir verklighet, säger hon.
Mattias Sjölund, vd för Uppsala Air som vill starta civil flygverksamhet på Ärna, påpekar att arbetet för flygplatsen går vidare enligt planerna. Även utan Försvarsmaktens verksamhet finns alla skäl att behålla flygplatskapaciteten i Uppsala, anser han:
- Flygplatsen har redan i dag en mycket stor regional betydelse för Akademiska sjukhusets intensivvårdsflyg, säger han. Tillväxtprognoser för Mälardalen pekar på en fördubbling av den framtida passagerarbasen.
Bolaget kommer nu att arbeta fram en sekundär handlingsplan, som utgår från en situation där försvaret lämnat garnisonen och huvudmannaskapet skiftat till ett rent civilt eller kombinerat civilt och offentligt ägande.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!