Politikeroro för NCK:s framtid

NCK:s arbete med att stoppa mäns våld mot kvinnor äventyras om verksamheten flyttas till den nya jämställdhetsmyndigheten i Angered. Det anser Uppsalapolitikerna Gunnar Hedberg (M) och Vivianne Macdisi (S).

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2017-05-29 08:05

Gunnar Hedberg (M), tidigare kommunalråd i Uppsala, vikarierar som riksdagsledamot och har skrivit en interpellation till riksdagen. Han är kritisk till att regeringen flyttar resurser från Nationellt centrum för kvinnofrid, NCK, till den nya jämställdhetsmyndigheten som ska vara gång vid årsskiftet.

– Vi vet ännu inte hur NCK påverkas. Men det värsta scenariet är att allt hamnar i Angered. En omorganisation innebär inte bara en kompetensförlust, även de våldsutsatta kvinnorna drabbas, säger Gunnar Hedberg.

I interpellationen frågar han hur ansvarigt statsråd tänker agera för att inte NCK:s arbete raseras. Tanken med den nya myndigheten är nämligen att ett antal uppgifter och ansvarsområden flyttas över från andra samhällsinstanser.

– Här i Uppsala hänger alla delar ihop med varandra. Det är forskning, utbildning, klinisk verksamhet och en stödtelefon som bemannas dygnet runt och som tar emot över 30 000 samtal om året, säger Gunnar Hedberg.

Även Vivianne Macdisi (S), ordförande i sjukhusstyrelsen, befarar att en uppstyckning kan slå hårt mot NCK.

– Jag har inga synpunkter på en jämställdhetsmyndighet som sådan. Men det är viktigt att inte montera ned eller flytta delar av NCK, säger Vivianne Macdisi.

Hon pekar även på att jämställdhetsarbete inte ska blandas ihop med området mäns våld mot kvinnor, som är en brottslig handling och som kräver särskilda metoder för att stoppa.

UNT har sökt föreståndare Gun Heimer utan resultat. Men Karin Sandell, informationschef, uppger att man för diskussioner med socialdepartementet om hur NCK:s roll ska utformas i framtiden.

– Vi utgår från att vi ska hitta bra lösningar, säger hon.

Fakta

Nationellt centrum för kvinnofrid, NCK, arbetar på regeringens uppdrag med forskning och utbildning för att höja kunskapen om mäns våld mot kvinnor. NCK ger också direkt stöd till våldsutsatta kvinnor på Kvinnofridsmottagningen vid Akademiska sjukhuset och den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen, bemannad dygnet runt.

NCK:s universitetsdel sorterar under Uppsala universitet. Patientverksamheten har landstinget i Uppsala län som huvudman. Totalt arbetar här ett 50-tal personer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om