Politisk färg går i arv

I september är det dags att välja parti, men vad politikerna säger eller vad som står på valaffischerna spelar mindre roll. Det är dina föräldrar, din partner och dina vänner som påverkar dig mest när du väljer.

Uppsala2014-06-29 09:00

Det finns en myt om att många barn gör politiskt uppror mot sina föräldrar. Men den myten stämmer inte speciellt bra. Runt 70-80 procent av alla svenskar håller sig på samma politiska sida som sina föräldrar.

– I de allra flesta fall ärver man sina politiska åsikter från föräldrarna. Partipolitiskt kan man gå något snäpp till höger eller vänster men man håller sig på samma sida, säger Magnus Hagevi, statsvetare på Linnéuniversitetet i Växjö.

I sin forskning, som bland annat resulterat i boken Den svenska väljaren, har han studerat vad som påverkar svenskarnas politiska val.

Men upprorsviljan är dock lite starkare hos barn som har röda föräldrar. Det politiska arvet är något svagare hos barn som har föräldrar till vänster och något starkare­ till höger. Om föräldrarna röstar på olika ­sidor så anammar man oftare­ den förälders åsikter som står till höger, särskilt om det är pappan.

– Troligtvis handlar de valen om status. Människor vill gärna sträva efter en hög status. Det kan exempelvis handla om god ekonomisk standard och de väljarna finns i högre utsträckning representerade på den högra politiska sidan. Om man har föräldrar med olika ­social status har ofta mannen högre status än kvinnan och därför anammar barnen ­oftare honom, säger Magnus Hagevi.

Historiskt sett så leder den här tendensen till att väljarkåren i allmänhet flyttar sig något åt höger för varje generationsskifte.

När människan väljer partner så är det i stor utsträckning ”kaka söker maka” som gäller.

– Många par delar politisk åsikt. Bland äldre generationer kan man se att de som inte delade politisk åsikt när de ingick en relation anammade den andra partnerns politiska färg. Då var det också­ status och mannen som styrde. De yngre är dock mer individuella och vi ser och fler kombipar som har olika ideologiska inriktningar, säger Magnus Hagevi.

Forskning har också visat att äktenskap där paren delar politisk åsikt håller längre.

– När vi har frågat barn vad deras föräldrar röstar på ser vi färre skilsmässor bland de som delar politisk åsikt än bland de som inte gör det. Troligtvis handlar det inte om partifärger utan om större­ skilda värderingar, säger Magnus Hagevi.

I relationen mellan föräldrar och barn går inte bara åsikter i arv utan också den politiska makten, något som blir allt vanligare i takt med att demokratin stärker sitt fäste. Framför allt handlar det om att barn till politiker tidigt lär sig att tolka politik om det finns ett aktivt intresse. I USA är familjen Bush och Kennedy två tydliga exempel.

– Medvetet eller omedvetet har man mycket förspänt som politikerbarn, säger Magnus Hagevi.

Sammantaget så slår relationer politiska kampanjer med hästlängder.

– Uppväxt, personliga möten, den familjen man själv bildar, vänner och bekanta har oerhört mycket större inflytande än det man får från valkampanjer och liknande, säger Magnus Hagevi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om