Förslaget kommer från liberalen Mohamad Hassan som hämtat idén från några svenska kommuner där lärlingar i politiken testats. Tanken är att vanligt folk som är intresserade av politik ska kunna prova på hur det politiska arbetet går till i en nämnd under några månader.
– Det politiska intresset är stort, men få vet hur det fungerar att jobba politiskt i praktiken. Det gör att de tvekar att engagera sig, säger Mohamad Hassan.
Hur svårt är det att rekrytera till politiken i dag?
– Det är inte så svårt. Vi fick över 100 nya medlemmar förra året. Men min poäng är att vi kan bredda rekryteringen till andra grupper än de som redan gått med i ett parti. Det räcker med att sympatisera med partiets politik, säger Mohamad Hassan.
Flera andra partier är försiktigt positiva hans förslag.
– Det är en viktig fråga som jag tycker man bör utreda vidare. Nu har vi skickat ut den till alla partier så de får säga vad de tycker. Sedan får vi se vad det landar i, säger kommunalrådet Marlene Burwick (S).
Miljöpartisten Maria Gardfjell anser att det är viktigt med en diskussion om hur nya personer kommer in i politiken på ett bra sätt.
– Jag tycker det måste vara tydligt hur man går till väga för att engagera sig politiskt. Det är också viktigt att de som engagerar sig mitt i en mandatperiod får en bra introduktion och då kan lärling vara ett sätt, säger hon.
Bara Moderaterna säger nej till förslaget. Partiet anser att de bidrag till utbildning som partierna får i dag räcker för att introducera nya i politiken. Skattebetalarna betalar redan för det som motionen syftar till och bör inte bekosta det politiska systemet dubbelt, tycker M.
Kumla kommun arbetar sedan länge med politiska lärlingar. Fagersta kommun beslutade år 2016 att införa systemet.