Pollensäsongen är här
Pollensäsongen har kommit för att stanna ett bra tag. Pollenallergiker varnas också för risken för överkänslighet mot grönsaker och frukt.
Foto: Scanpix
Apoteket gick i veckan ut med informationen om att pollenallergi även ökar risken för allergiska reaktioner mot mat. Pollenallergiker uppmanas att vara särskilt uppmärksamma när de äter grönsaker och frukt. Allergisk korsreaktion kan uppstå eftersom det i pollenkornet finns ämnen som liknar det som finns i födoämnet.
"Till exempel kan morötter, äpplen och nötter i samband med pollensäsongen skapa allergiska reaktioner hos personer som annars inte är överkänsliga mot dessa", skriver Apoteket.
- I normalfallet är det inte farligt. Men om man plötsligt får utslag och klåda i huden eller andningssvårigheter, då är det sjukvården som gäller, säger Thomas Lindqvist som är apotekare i Uppsala läns landsting.
Ända fram till hösten kan pollenallergier ställa till det för upplänningar. Ända fram till hösten varierar växtlighet som al, timotej och gråbo och Thomas Lindqvist ger allergiker rådet att uppsöka Apoteket.
- Får man andningsbesvär så är det sjukvården som gäller. Men har man kliande ögon och näsa, då kan man gå till apoteket och prova något av deras receptfria läkemedel.
Vårvärmens ankomst märks hos Apoteket som rapporterar om att försäljningen allergiläkemedel redan fördubblats jämfört med förra månaden.
- Pollensäsongen kan vara väldigt lång och inledas redan i februari-mars då alen och vissa lövträd blommar, säger Thomas Lindqvist.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!