Positiv attityd för cancersjuka kvinnor

Civilekonomen Kaija Carlson och guldsmedsmästaren Suzanne Färnert i Uppsala ger ut en kraftbok för cancersjuka kvinnor. Erfarenheter från egna cancerbehandlingar ligger bakom tips som: "upptäck nya smaker och dofter", "välj dina vänner" och "njut av din porrmus".

Uppsala2004-11-15 00:00
Suzanne Färnert fick diagnosen äggstockscancer våren 2003, Kaija Carlson upptäckte sin bröstcancer i december samma år. Väninnorna sedan många år delgav från första ögonblicket varandra alla tankar och känslor kring sina cancersjukdomar.
— Vi har varit öppna och ärliga mot alla, säger de.
Nu utvecklar de den öppenheten ännu ett steg genom att ge ut en bok för kvinnor med cancer, som vill ha tips och råd för att behålla sin kraft och livsglädje under sjukdoms-och behandlingstiden.

Upptäckte nya dofter
Boken handlar varken om lidande eller död, utan fokuserar på det positiva i livet: hur man kan hantera och faktiskt hitta något positivt i att man tappar håret och att sinnet för smak och doft förändras under cellgiftbehandlingen. Kaija Carlson är sommelier (vinkännare) och mat- och dryckeskonsult. Hon upptäckte till sin förvåning att hennes näsa blev ett bättre redskap för vinprovning under behandlingstiden.
— Den var ju helt ren, så jag kände oväntat nya dofter och smaker!
— Men trött blir man. Och infektionskänslig. Rädd för att få infektioner, berättar hon.
Suzanne Färnerts äggstocks­cancer var inte spridd, Kaija Carlsons tumör var begränsad till vänstra bröstet. Operationerna gick bra, tycker båda. Smärtor var inget större problem.
Kaija fick sju cellgiftsbehandlingar, Suzanne fyra. Ingen av dem mådde särskilt illa. Medlen mot illamående, som de fick i samband med cellgifterna, hjälpte bra.
Men Suzanne är diabetiker och upptäckte att medicinerna mot illamående höjde hennes blodsocker kraftigt.
— Jag fick så högt blodsocker att jag mådde illa av det. Men det var ju inte första gången en diabetiker fått cancer. Det borde man ha kunnat förebygga. Läkarna skulle samarbeta mer, så att man kan undvika sådana komplikationer, säger hon.

Fokuserar på det positiva
Båda författarna kände sig helt trygga under behandlingarna på Akademiska sjukhuset och tycker att särskilt kontakten med sjuksköterskor och undersköterskor var mycket positiv.
— Men det var en ny läkare varje gång. Inte så bra.
Informationsbroschyrerna de fick kände de sig främmande inför. Både bilder och texter upplevde de som negativa och för­åldrade, med fokus på det sjuka.
— Därför beslöt vi oss för att göra en kraftbok, en hjälpreda som inriktar sig på det positiva, det man kan göra själv och kräva av andra.
Boken kommer ut på Hjelm Förlag, får ringpärmar och flikar för ämnen som mat, sex, motion, hos doktorn, och ser ut ungefär som en adressbok, fast roligare.
Suzanne Färnert har gjort illustrationerna, stiliserade bilder i glada färger.
Är inte det där roliga opassande när det handlar om något så allvarligt och potentiellt dödligt som cancer?
— Nej, säger Suzanne och Kaija bestämt.

Inte bara huvudhåret
De bläddrar i sin ännu otryckta bok och visar på roliga motionstips, goda maträtter, skönhetsråd — allt sådant som de själva hade glädje av när de var sjuka.
Om att tappa håret, säger de, att det är chansen dels att få kunskap om sin huvudform, dels att få känna ett alldeles nytt och friskt hår när det växer ut. Dessutom är det inte bara huvudhåret som faller av.
— Man kan njuta av sin porrmus, när man nu plötsligt ser ut som tjejerna i porrtidningar och filmer. Det känns faktiskt mjukt och fint!

Konkreta råd om sex
Sex är ett av kapitlen i boken och det handlar, som alla textavsnitt, om att känna efter vad man själv vill och kan och att njuta av det tillsammans med sin partner, eller i ensamhet.
— Vi vill stärka den enskilda individen som genomgår cancerbehandling genom att ge konkreta råd för såväl privatlivet som arbetslivet, säger Suzanne Färnert och Kaija Carlson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om