"Positivt att många vill åka med oss"

Utredning, samtal och översyn. Så vill ansvarig politiker minska bussträngseln.

Uppsala2015-02-02 07:00

Det är fler än Katarina Andersson (se huvudtext) som lämnats kvar vid hållplatsen på grund av att bussen varit full. Statistik från Upplands lokaltrafik, UL, visar att det i genomsnitt skedde vid knappt 100 turer i månaden, under de sex vintermånaderna förra året. 2013 var antalet ännu högre.

Enligt Sture Jonsson, pressansvarig på Upplands lokaltrafik, är bussentreprenörerna skyldiga att redovisa varje gång de inte kan ta upp en passagerare.

Är ni nöjda med det här?

– Nej, en person som lämnas kvar är en för mycket. Förvisso är det här ändå en liten andel av antalet turer för UL:s trafik under en hel månad, men vi bryr oss mycket om detta och försöker hela tiden se hur vi kan lösa det med de resurser vi har.

Vad gör ni då?

– Tyvärr är det tröggörligt med förändring. Behövs nya bussar är det ett års leveranstid och nya förare är svåra att hitta. Men det här visar också att vi har lyckats med målet att öka antalet passagerare, tillströmningen av resande är samtidigt mycket glädjande.

Vad är då er nästa insats för att få bukt med det här?

– Vi ökar våra insatser hela tiden och det ser ju bättre ut än 2013. Men vi har våra ramar. Vi rapporterar också hela tiden till politikerna i kollektivtrafiknämnden. De är fullt informerade.

Ordförande i landstingets kollektivtrafiknämnd är Bertil Kinnunen (S). Han ser det som "jättepositivt att så många vill åka buss".

– Men det är en utmaning att planera så att vi får utrymme för fler resenärer. Vi har ju just tagit över majoriteten i nämnden, och den trafikering som är nu är beställd i höstas.

Men vad gör ni?

– I juni tog vi gemensamt beslut om en total genomlysning av all trafik vi beställer, för att bland annat se på över- eller underkapacitet och om det behövs fler eller andra typer av fordon. Är det för trångt på bussarna måste vi ta till oss det. Den utredningen är nästan klar och kommer under våren, men tar så klart ett tag innan den får genomslag. Tillsammans med kommunen ser vi nu också över den framtida stadstrafiken, och tar ett ordentligt grepp om det.

Det här tar ju tid, så vad gör ni nu?

– Jag har initierat att vi regelbundet ska träffa dem som kör trafiken, som Gamla Uppsalabuss i det här fallet, och diskutera gemensamma utmaningar som det här. Vi tar till oss kritiken och ska se över det här, i nämnden och med entreprenörerna.

Men det verkar ju behövs insatser nu?

–  Ja, finns det signaler om att det exempelvis behövs ledbussar då måste man titta på det. Det är vi i landstingets kollektivtrafiknämnd som har ansvaret, men vi har begränsat med resurser. Så det krävs i så fall omfördelningar och därmed en översyn tillsammans med entreprenörerna. Det här kommer säkert upp på nästa nämnd i februari, men jag kan inte lova beslut då.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om