Praktik i praktiken

Charlotte Tarschys

Charlotte Tarschys

Foto:

Uppsala2011-08-19 00:00

Nervöst följde jag efter kvinnan i dräkt in i mötesrummet. Jag hade på mig de propraste kläderna jag ägde och lyssnade intensivt, hjälpte till med några småsaker och pinade i mig kaffe på fikarasterna. Väl tillbaka i skolan snurrade huvudet av alla intryck och kanske hade jag en lite bättre bild av vad jag ville i framtiden.

Jag hade förmånen att få göra praktik. Det är inte alla som får. Trots att man redan efter högstadiet ska göra val som kan påverka hela ens liv finns inte mycket kontakt mellan skola och arbetsliv. Ofta begränsas möjligheternas synfält av var föräldrar och deras vänner arbetar. Även om alla utbildningsval står öppna vet vi att valen blir starkt korrelerade med kön och klass.

Därför är det särskilt viktigt med möjliga ögonöppnare som praktik och studie- och yrkesvägledning. Men det förutsätter att det finns arbetsplatser som tar emot praktikanter. I dag finns en stor konkurrens om platserna. Utöver högstadie- och gymnasieelever, inklusive de nya lärlingseleverna, finns universitetsstudenter, funktionshindrade, sjukskrivna och personer i fas 3 som alla vill ha de åtråvärda platserna.

I offentlig sektor måste frågan få högre prioritet från politiker. Men det är svårare att kommendera fram platser från slimmade företag. Därför var det särskilt glädjande att se gårdagens DN Debatt, där Svenskt Näringslivs chef för utbildningsfrågor, Tobias Krantz, och ordföranden för Lärarnas riksförbunds, Metta Fjelkner, gör gemensam sak om vikten av praktik. Utöver att praktik ska regleras i skollagen vill de utveckla ”nya samarbetsformer” och sprida ”goda exempel”. Visst är det bra om det regleras, men ännu viktigare är just att det finns platser i praktiken. Här finns en viktig uppgift för Svenskt Näringsliv. Som alltid handlar det om att se möjligheterna, både för samhälle och företag.

Allt fler företag ägnar sig åt Corporate Social Responsibility, CSR, det vill säga olika former av ideella projekt. Samtidigt pratas det allt mer om kommande arbetskraftsbrist och konkurrens om talanger. Genom att erbjuda praktikplatser kan företagen slå flera flugor i en smäll. Både McDonald’s  och ICA har insett detta och profilerar sig som stor ungdomsarbetsgivare respektive genom att erbjuda praktik för funktionshindrade. Både anställda och kunder uppskattar en arbetsgivare som bidrar till samhället. Dessutom sitter minnet av den första praktiken kvar. Vem vet, kanske kommer en nervös praktikant tillbaka som en lyckad rekrytering, fem eller femton år senare?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om