Präst hade sexuell relation med nykonfirmerad

En präst i Uppsala stift har fått en skarp tillrättavisning av biskopen för att ha haft en sexuell relation med en deltagare i en ungdomsgrupp.

Uppsala2010-12-20 07:00

Än skarpare åtgärder hindras av att andra regler gällde när relationen var aktuell.

Det var i somras som prästens sexuella relation med en nykonfirmerad deltagare i en ungdomsgrupp blev känd. Domkapitlet skriver i sitt beslut i ärendet att relationen var otillbörlig i och med beroendeförhållandet mellan prästen och deltagaren.
Prästen har erkänt relationen och fått en skarp tillrättavisning av biskop Ragnar Persenius, som har gjort klart att prästens agerande varit ”fullkomligt oacceptabelt”.

Relationen ligger så långt tillbaka i tiden som de första åren på 1980-talet. Enligt beslutsunderlaget har deltagaren farit illa av relationen som fått djupgående och allvarliga konsekvenser för deltagaren.

I dag har domkapitlet möjlighet att förklara en präst obehörig att utöva kyrkans vigningstjänst, besluta om prövotid för fortsatt behörighet eller tilldela prästen en skriftlig erinran. Men på grund av den lucka i lagen som uppstått i och med att nuvarande kyrkoordning trädde i kraft först när kyrkan skildes från staten den 1 januari 2000, kan kyrkan inte vidta några sådana åtgärder när förseelser skett tidigare än så. I det aktuella fallet kommer inga mer åtgärder än tillrättavisningen att vidtas.
– Hade det hänt i dag hade åtgärden förmodligen blivit en annan, säger Anders Sandström, sekreterare i domkapitlet.

Deltagaren var inte under 15 år vid tiden för den sexuella relationen, som alltså inte var olaglig. Att den ses som oacceptabel av domkapitlet beror enligt Anders Sandström på att alla ska kunna känna sig trygga och inte riskera någon ”missriktad omtanke” från den kyrkliga personalens sida.
– Man ska kunna låta sina barn och ungdomar delta i vår verksamhet och känna sig trygg. Vi skriver i vår bedömning att en församlingsprästs agerande mot sina församlingsbor, särskilt barn och ungdomar, inte får grumlas ens av misstanken att uttryck från prästens sida för vänlighet, omsorg och omtanke i själva verket tjänar själviska syften.

Sexuella övergrepp har under ett antal år varit en prioriterad fråga för kyrkan. Bland annat hålls utbildningar med anställda och det finns kontaktpersoner i stiften som ska kunna ta emot berättelser.
– Det här är inget vi vill sopa under mattan. Tvärtom är det viktigt att lyfta fram det som sker, eftersom det här är så laddat. Som tur är, så är fallen mycket få, säger Anders Sandström.


LÄS E-TIDNINGEN
Du kan även läsa "Lucka i lagen bildades när staten och kyrkan gick skilda vägar" i dagens UNT eller genom att köpa UNT:s e-tidning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om