Premiär för militärspaningstyrd från Uppsala

Det svenska Open Skies-flygplanet har genomfört sitt första uppdrag efter ett års försening. Open Skies, med svensk bas i Uppsala, ger 33 medlemsländer rätt till militär flygspaning på varandras territorium.

Uppsala2005-04-13 15:16
Premiären för det svenska Saab-plan som specialutrustats för spaningsuppdragen skedde i Ryssland i förra veckan. Tolv personer ur den svenska Open Skies-styrkan, med bas på Uppsala garnison, deltog i uppdraget.
Flygningen utgick från basen Kubinka, sydväst om Moskva. Efter 325 mils färd över ryskt territorium och fotografering av utvalda objekt återvände planet till flygbasen.

Helt på ryska
—Uppgiften är att kontrollera aktiviteter på marken som sedan jämförs med känd information angående olika förband och deras status, säger chefen för Open Skies i Sverige, generallöjtnant Lars-Olof Johansson till UNT.
Flygningen genomfördes för första gången i Open Skies-sammanhang helt på ryska och tolkades åt den svenska besättningen. Ombord fanns också rysk Open Skies-personal, med uppgift att granska flygruttens överensstämmelse med den färdplan som enligt reglerna ska lämnas in senast 24 timmar före start.

Fler uppdrag
Sverige anslöts till Open Skies-fördraget i augusti 2002. Avsikten var att det specialutrustade flygplanet, stationerat på Malmen i Linköping, skulle tas i drift i början av 2004 men tekniska problem med spaningskameran har försenat flygningarna med ett år. Närmast är nu ett nytt uppdrag inbokat i Polen redan kommande vecka. I maj anländer ett kanadensiskt Herculesplan till Uppsala för Open Skies-uppdrag.
Det konkreta spaningsresultatet av förra veckans premiärflygning i Ryssland är ännu inte färdigt. Filmerna har framkallats i dagarna och ska därefter utvärderas. Lars-Olof Johansson är dock nöjd med uppdragets genomförande.

Fakta


Open Skies-fördraget undertecknades i Helsingfors 1992 och är sedan 2002 öppet för alla medlemmar i den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE. I dag är 33 stater anslutna. Fördraget innebär att länderna tillåter varandra att med kort varsel genomföra observationsflygningar med kameror över alla delar av sina territorier. Bilderna får dock inte vara alltför detaljerade. Den grundläggande tanken bakom fördraget är att öppenhet och samarbete om militära angelägenheter skapar gemensam säkerhet och minskar risken för felbedömningar. Varje land förbinder sig att ta emot ett visst antal överflygningar, i Sveriges fall sju stycken per år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om