Pressa Japan om dödsstraffet

Uppsala2008-04-11 00:01
I går avrättades fyra personer i Japan, dömda för mord. De hängdes, som brukligt är, och det var den andra "vågen" av hängningar, utförda av den japanska staten under 2008. I slutet av december i fjol hängdes dessutom fyra personer, varav en rullstols­buren man. Allt enligt dn.se.
Just nu väntar 100 personer på samma öde i Japanska fängelser. Hela 21 av dödsdomarna avkunnades under förra året. Mängden domar och avrättningar är en konsekvens av att man i Japan börjat ta hårdare tag mot den ökande grova brottsligheten, som traditionellt varit ganska liten i Japan.
Enligt Amnesty International finns både åldringar och psykiskt sjuka människor bland dem som i decennier suttit i dödscell i Japan. När som helst, och utan förvarning, kan de avrättas i hemlighet. Amnesty hävdar också att rättegångarna i många fall är bristfälliga och att det finns särskilt stor risk för att många oskyldiga döms till döden i Japan. Anledningen är att de häktade hålls kvar på polisstationer under hela förundersökningen, och under tiden utsätts de för mycket hård press i form av våld och utdragna förhör. De "erkänner" helt enkelt för att de inte står ut längre.
De tre största demokratierna i världen tillämpar dödsstraff: USA, Japan och Indien. Precis som i USA har dödsstraffet ett mycket starkt stöd bland befolkningen - enligt Wikipedia stöder nära 80 procent av japanerna avrättningarna.
Dödsstraff är alltid förkastligt, och naturligtvis blir man särskilt bekymrad när en demokrati som Japan så flagrant bryter mot mänskliga rättigheter. Psykisk press, våld och bristfälliga rättegångar är allvarligt i sig, men sekretessomgärdade avrättningar är fullkomligt horribelt.
En avrättning betyder att staten utövar den yttersta formen av våld och övergrepp. Dödsstraff är inte bara en grym handling som kränker rätten till liv. Staten urholkar även de normer den själv satt upp och underminerar därmed sin egen legitimitet.
Länder som säger sig värna om de mänskliga rättigheterna kan inte använda mord som straff för mord. Omvärlden måste reagera på den japanska avrättningsvågen. Samtidigt ser det ut som om det japanska rättssystemet skulle behöva rejäl översyn och förändring, så att rättssäkerheten når en ­någorlunda acceptabel status.
Maria Ripenberg
Ledarskribent
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om