Pressad situation på GUC

Lärare som gråter öppet och sjukskriver sig. Så beskrivs situationen på gymnasieskolan GUC i Uppsala. Den tuffare konkurrensen om eleverna tvingar skolan att spara och göra sig av med personal.

Uppsala2010-06-10 07:55

På torsdagskvällen håller Grafiskt utbildningscenter AB bolagsstämma. Då ska skolans ekonomi redovisas. Just nu är den ingen rolig historia. När elever och personal återsamlas efter sommaren ska GUC ha sparat mellan 3,5 och 4 miljoner kronor. Besparingen sker med hjälp av uppsägningar. Men än är det inte klart vilka som drabbas.
– Folk går omkring som osaliga andar. De vankar fram i korridorerna och väntar på besked, säger Åsa Hammarborg som har vikarierat på skolan under våren.

Hon berättar att flera lärare gråter och har sjukskrivit sig. Och hon tycker att skolledningen har mörkat uppsägningarnas omfattning och allvar:
– Det handlar om lärare som får gå efter lång och trogen tjänst, eller som blivit erbjudna skamliga förslag om minimala tjänster som är mer eller mindre omöjliga att tacka ja till.

GUC sparar eftersom skolan krymper från 1000 elever till 600. Orsakerna är flera. Elevkullarna som nu nått gymnasieåldern är mindre än tidigare. Samtidigt har fler nya gymnasieskolor etablerat sig i Uppsala. Detta har skapat en obalans mellan tillgången och efterfrågan på gymnasieplatser. En annan bidragande orsak är att politikerna inte givit skolorna den uppräkning som krävs för att klara ökade lönekostnader.

Nästa läsår kommer GUC att ha sju färre klasser, vilket betyder att ungefär tio lärartjänster måste bort. Skolan kommer också behöva göra sig av med cirka fem tjänster bland övrig personal. Dan Ola Storm, som är Lärarförbundets representant i förhandlingarna med skolans ledning, beskriver läget som kritiskt.
– Gör skolan inga åtgärder nu kommer den att gå i konkurrs. Man är piskad till detta.

Att det ännu inte är klart vilka som sägs upp beror enligt Dan Ola Storm på att förhandlingarna dragit ut på tiden.
– Vi har velat förhandla snabbt, men samtidigt måste man vara noga. Och eftersom vi inte har varit eniga med arbetsgivaren har det tagit tid.

GUC:s vd Lars-Göran Nyström tycker inte att kritiken om att ledningen skulle ha mörkat stämmer.
– Vi har tvärtom varit väldigt transparenta. Men det har uppstått en frustration eftersom personalen vill veta vilka som ska sluta, och det kan vi inte säga innan förhandlingarna är klara.

Ivan Lund, som grundade GUC 1989 och var dess rektor och vd fram till år 2000, är ledsen över vad som nu sker på hans gamla skola.
– Läget är katastrofalt. GUC:s styrelse och ledning verkar inte veta hur man driver ett företag. Skolan är alldeles för dåligt marknadsförd. När konkurrensen hårdnar drar man väl inte ner. Nej då satsar man, säger han.
Ivan Lund är också en av de mindre aktieägarna i Grafiskt Utbildningscenter och kommer att närvara på torsdagens bolagsstämma:
– Jag tänker naturligtvis protestera mot att skolan skötts så dåligt, säger han.

GUC

Grafiskt Utbildningscenter AB startades 1989 i samarbete med Uppsala kommun och den grafiska branschen. Skolan är delad i en kommunal del och en friskola. Den kommunala delen består av medieprogrammet. Friskolan som heter GUC Media och har fem olika medieutbildningar.

Uppsala kommun är huvudägare i Grafiskt Utbildningscenter AB. Övriga aktieägare är ett 30-tal företag, däribland UNT, samt Östhammar och Tierps kommuner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om