Pressad socialtjänst ska utredas

Omsättningen på personal inom delar av socialtjänsten i Uppsala kommunen är ett problem. En analys ska nu ge svar på varför personal slutar. Dessutom ska den pressade arbetssituationen kartläggas.

Uppsala2011-05-11 09:02

– Vi har för mycket jobb, men vi får prioritera. Risken på sikt är att ribban blir för hög när vi måste prioritera bara det mest akuta.
Det säger Catharina Molin, enhetschef för socialtjänstens södra barn- och ungdomsenhet.

UNT har tidigare berättat om den hårt pressade arbetssituationen inom delar av socialtjänsten för barn och unga. Det är svårt att behålla personal och det är svårt att rekrytera nya personer med erfarenhet.

Trots att Socialstyrelsen rekommenderar minst ett års socialt arbete innan en tjänst inom socialtjänstens utrednings och uppföljningsverksamhet har över 10 procent av personalen inom det området i Uppsala arbetat kortare än 1 år.
– Visst kan exempelvis personalomsättningen påverka rättssäkerheten och förutsättningarna för att klienterna ska bli korrekt behandlade och bemötta. Men jag går inte runt och känner en allmän oro för det, säger Catharina Molin.

På onsdag kommer de ansvariga politikerna i socialnämnden för barn och unga att på sitt bord få en lång räcka av åtgärder som är tänkta att förbättra situationen. Åtgärderna är resultatet av ett arbete med en handlingsplan för fem olika utvecklingsområden.

Säger politikerna nu ja ska bland annat arbetssituationen kartläggas och organisationen ses över med tonvikt på rättsäkerhet, likställighet och sårbarhet.
– Det här är väldigt bra förslag och en väldigt bra skrivelse som tydligt pekar på svårigheter vi står inför och vad som bör göras, säger Catharina Molin.

Även lönebilden ska ses över. Men nämndens ordförande Anders A Aronsson (FP) kan inte utlova högre lön.
– Men jag säger heller inte tvärt nej. Det blir hur som helst viktigt att se hur mycket det ligger i påståendet att vi ligger sämre till än andra, och hur viktig den faktorn i så fall är för att folk slutar hos oss. Det vill jag få klart för mig först, säger han.

Bland de olika utvecklingsområdena och de många åtgärderna i handlingsplanen lyfter även han fram dem som handlar om arbetssituationen, och dess effekter för klienterna.
– Det är jättepressat för personalen, som är oerhört engagerade i sin uppgift och som ser till att klienterna ändå inte råkar illa ut. Men vi kan inte hela tiden profitera på deras höga ambitioner. I dag är det jobbigt för personalen att orka hålla sin höga nivå.

Fakta

Handlingsplanen för Individ- och familjeomsorgen för barn och unga inom Uppsala kommun innehåller bland annat följande punkter:

* Forskningscirkel för att ta fram modell för brukarmedverkan och utveckla hållbara strukturer bland annat för att systematiskt ta till vara brukarnas erfarenheter

* Samarbete mellan socialtjänst, skola och polis med syfta att arbeta brotts- och drogförebyggande - individuellt och med gäng - med ungdomar mellan 12 och 20 år i fyra grupper, i Gottsunda, Stenhagen, Sävja, samt Gränby/Nyby

* Samarbetet i länet för rekrytering av familjehem

* Följa upp personalomsättningen under 2011

* Skapa introduktionsprogram för nyanställda

* Genomföra lönekartläggning och använda resultatet till konkurrenskraftig lönesättning år 2012

* Kartlägga arbetssituationen

* Stärka den myndighetsutövande personalens profession bland annat genom verksamhetsbeskrivningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om