Priset för skolrenoveringar stiger

Underhållet av Uppsalas kommunala skolor är eftersatt. Kostnaderna för att renovera uppskattas i dag till 750 miljoner kronor de kommande fem åren. Till det ska läggas nybyggen och storrenoveringar av Katedral- och Tiundaskolan.

Marsch för Katedral. Eleverna tågade genom stan med fanor till de nya lokalerna i Katedral Öst vid järnvägen.

Marsch för Katedral. Eleverna tågade genom stan med fanor till de nya lokalerna i Katedral Öst vid järnvägen.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2015-08-20 06:05

Både "Katte" och Tiundaskolan har helt eller delvis fått evakueras och flytta till nya skollokaler. Tiundaskolan är i så dåligt skick så den ska rivas och ersättas med en ny. Eleverna får gå på Fyrisskolan under tiden. Samtidigt ska Kateralskolan renoveras. Från i höst måste mellan 300 och 400 elever flytta till fastigheten Breda blick som ligger intill järnvägen längre ned på Skolgatan. Vid tisdagens skolstart marscherade de i ett långt tåg från Katedral öst till Katedral väst, som skolorna kallas under ombyggnaden. Tanken är att markera samhörighet. Skolans ledning befarade nämligen att färre elever skulle välja Katedralskolan under ombyggnadstiden. Men så har det inte blivit. Enligt rektor Heléne Lagerqvist har skolan tvärt om haft fler sökande, och flytten tycks inte bekymra eleverna.

–  Många var skeptiska i början, men man vande sig vid tanken och idag är det nog ingen som har något emot att flytta. Vi kommer att ha en del lektioner på den gamla skolan och den måste ju renoveras, säger Miakel Levin som går sista året på samhällsvetarprogrammet.

Förstaårseleverna tycks inte heller ha något emot att byta bort anrika gamla katte. Celeste Rydström tycker det är coolt att börja även om det blir 800 meter från den gamla skolan. Klasskompisen Hugo Roth tycker att Katedralskolan är sliten och ganska ful inuti. Är den renoverad innan han går ut trean så får han avsluta sin gymnasietid i fräscha lokaler.

Skolunderhållet i stora delar av kommunen är kraftigt eftersatt. Normalt ska en kommun av Uppsalas storlek inte behöva lägga mer än 80 till 90 miljoner kronor per år på underhåll. Det räcker inte på långa vägar. För två år sedan höjdes det årliga underhållsbehovet från 50 till 100 miljoner kronor per år.

– Vi räknar nu med att det skulle behövas 150 miljoner kronor per år löpande under de kommande fem åren för att behålla dagens standard och jobba ifatt där underhållet är eftersatt. Behoven är stora, främst på de förskolor som byggdes under 1980-talet. Man hade konstruktioner som inte fungerade så byggnaderna drabbades av fuktskador. Vi måste säkerställa att vi har bra lokaler som uppfyller miljö- och säkerhetsmässiga krav, säger Annelie Johansson fastighetschef och tillförordnad vd för Uppsala kommun skolfastigheter AB.

Kommer ni att klara uppgiften bättre som bolag än när uppgiften låg inom den kommunala förvaltningen?

– Ja. Vår enda uppgift är att fokusera på att skapa och utveckla bra undervisningslokaler och skolmiljöer. Därför kan vi fokusera enbart på det, så fungerade det inte tidigare. Vi är som vilket annat fastighetsbolag som helst fast vi har kommunen som kund till 98 procent.

Investeringarna i Katedral- och Tiundaskolan ligger utanför det löpande underhållet. Tanken är att båda skolorna ska kunna ta emot betydligt fler elever än i dag.

– Uppsalas befolkning ökar kraftigt och behovet av grundskoleplatser i Luthagen är stort. Både Sverkerskolan och Eriksskolan svämmar över. Tiundaskolan ska byggas ut för att kunna ta emot 1044 elever mot 500 idag, säger Annelie Johansson.

Katedralskolan ska kunna ta emot 250 fler elever efter ombyggnaden. I dag går drygt 1100 där.

Parallellt pågår en rad förstudier av ett antal andra skolor som måste byggas om och ut för att klara ett ökat elevtryck.

På landsbygden är den största utmaningen att genomföra underhåll och hålla god standard utan att kostanden blir för hög på grund av att det är små enheter.

Fakta För åtta skolor pågår förstudier

Bälinge skola: Renovering och nybygge för att öka kapacitet till 540 elever och möjlighet till

ytterligare utökning.

Gamla Uppsala skola: Byggs ny med kapacitet för 360 elever och möjlighet till utökning med 180.

Kvargärdets skola: Moduler avvecklas – anpassning av lokaler i den permanenta skolan.

Sverkerskolan i Luthagen: Projektering för renovering

Sala backe/Årstaskolan: Utökning med 100 platser i lägre årskurser i Årsta/Ångelsta. Ny 6-9 skola med 360 platser och möjlighet till utökning med ytterligare 120 platser.

Almtunaskolan: Renoveras eller ersätts och utökas till totalt 630 elever.

Funbo/Gunsta: Ny skola byggs i etapper 120, 180, 360, 420 platser i takt med att området växer.

Källa: Uppsala kommuns strategiska plan för lokalförsörjning från 2013

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om