"Prishöjningarna är alltid motiverade"

Uppsalas sms-biljetter på stadsbussarna kostar mer än i Västerås, Linköping och Örebro. Men prissättningen inom kollektivtrafiken är en politisk fråga, anser Upplands Lokaltrafik som tillsammans med andra län höjt sina priser.

Foto: Tomas Lundin

Uppsala2012-01-12 11:56

Uppsalas stadsbussar höjde sms-priset i höstas, det gjorde även Gävles stadsbussar, och kollektivtrafiken i Västmanland drog också till med en höjning vid årsskiftet.
Vuxna som vill åka med stadsbussarna i Uppsala får numera betala 25 kronor för en sms-biljett. I Örebro kostar en enkelbiljett 20 kronor.
Billigare är Upplands Lokaltrafik inom länstrafiken där man tillsammans med Linköping ligger på dryga tusenlappen för ett månadskort. Gävle, som tar 1 610 kronor för ett länskort, utsågs nyligen till ett av Sveriges dyraste kollektivtrafikområden av Arbetarbladet.

Att jämföra biljettpriser mellan olika län är svårt. De geografiska förutsättningarna och pendlaravstånden ser olika ut i regionerna, liksom befolkningsunderlaget och mängden resenärer som ska dela på kostnaderna. Kollektivtrafiken i landet finansieras dessutom olika mycket av skattemedel, vilket för med sig olika avgifter för resenärerna.
När UNT frågar Upplands Lokaltrafik om man gör prisjämförelser med andra län blir svaret ”inte direkt”. Sture Jonsson, informationschef vid Upplands Lokaltrafik, påpekar att kollektivtrafiken inte har vinstmål utan att de avgifter som ska tas ut enbart ska täcka trafikens kostnader.
Därför är alltid prishöjningarna motiverade och jämförelser med andra prislistor oviktiga, menar han.
– Det är en budgetfråga för oss, att sätta priser så att vi når en budget i balans. Det är ju så väldigt olika förutsättningar för kollektivtrafiken i olika län. I till exempel Stockholms län har man större skattesubventioner av kollektivtrafiken och det måste man kanske ha för att kollektivtrafiken och staden ska fungera, säger Sture Jonsson.

I Uppsala län bygger cirka 40 procent av kollektivtrafiken på skatteintäkter. Resten måste i huvudsak hämtas in genom biljettförsäljning.
I Stockholms län finansieras cirka 55 procent av skattemedel. År 2010 bidrog varje stockholmare med 3 074 kronor till kollektivtrafiken via skatten. Det kan jämföras med invånarna i Uppsala län som i genomsnitt betalade 1 284 kronor.
– Det är i grunden en politisk fråga, hur mycket av trafikens kostnader som ska täckas av skattemedel, säger Sture Jonsson.
Inom länstrafiken i Sverige finns det en mängd olika pendlarkort och priserbjudanden som gör jämförelser ännu svårare. I till exempel Örebro län kan priset på länstrafiken skilja sig drygt 800 kronor mellan två resenärer. Det beror på att korten kan anpassas för två bestämda orter. Kortet kostar 420–1 245 kronor beroende på resans längd.

Något liknande har inte Uppsalas länstrafik funderat på. Sture Jonsson säger att en förklaring kan vara att man i dagsläget inte har den teknik som krävs.
– Men jag kan inte säga varför vi på rak arm inte har testat det. Vi har valt en zonindelad prissättning i stället. Ett kort mellan två orter täcker ju behovet för arbetsresor, men skulle man göra en annan resa ibland så täcker inte kortet det.
Statistik från Svensk kollektivtrafik visar att antalet kollektivtrafikresor totalt sett ökat från 1 053 till 1 251 miljoner resor på en tioårsperiod, en ökning med nästan 19 procent. Av samtliga resor i Sverige görs mer än hälften, 55 procent, i Stockholms län.
Undersökningen visar även att utbudet i de befolkningstäta regionerna tenderar att vara större än i de mindre befolkade länen. Enligt Trafikverket erbjuder både kollektivtrafiken i Stockholms och Uppsala län 114 utbudskilometer per invånare, vilket anger antalet utförda kilometer i kollektivtrafiken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om