Privatbolagen dominerar i Uppsala

Uppsala kommun är inte längre den dominerande aktören inom äldreomsorgen. Bara var femte åldring bor i ett vård- och omsorgsboende som drivs av kommunen.

Kerstin Eriksson samtalar med Helen Olsson på Stenhagens äldreboende.

Kerstin Eriksson samtalar med Helen Olsson på Stenhagens äldreboende.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Uppsala2011-10-29 12:53

42 procent av hemvårdskunderna får numera sin hjälp via privata vårdbolag.

20 procent, så många bor i dagsläget på ett vård- och omsorgsboende som drivs av Uppsala kommun. De övriga, 1 138 åldringar, är utspridda på ett 25-tal olika vårdboenden som drivs av vårdföretag. Pengarna för att driva verksamheten kommer fortfarande från skattemedel men verksamheten drivs med de olika vårdbolagen som huvudansvariga. Någon gräns för hur mycket kommunen kan mista av sin egen verksamhet finns inte.
– Det är upphandlingarna som styr. Alla konkurrerar på samma villkor, säger Liselotte Engqvist, uppdragsstrateg vid kontoret för hälsa, vård och omsorg.

Utöver Vård och bildning, med sammanlagt sju vård- och omsorgsboenden, är det Förenade Care, Kosmo och Aleris äldreomsorg som dominerar. Kosmo är den största enskilda vårdgivaren och har med sina fyra boenden sammanlagt 371 åldringar att ansvara för. Men vårdbolagen driver inte bara 80 procent av antalet vårdplatser inom äldreomsorgen. Även inom hemvården, som är samlingsnamnet för hemtjänst och hemsjukvård, har den privata sektorn gjort sitt intåg: sedan valfriheten infördes 2008 och vårdbolag fick möjlighet att konkurrera om hemvården, har dessa tagit över 43 procent av alla kunder.

Mats Hansén (M), vice ordförande i äldrenämnden, ser inget problem med att Uppsala kommun i dagsläget bara ansvarar för 20 procent av alla platser vid vård- och omsorgsboenden.
– Det viktiga är att det är den bästa utföraren som får uppdraget. Om det sedan blir i privat eller kommunal regi spelar inte mig någon roll.

Kan privata vårdgivare ta över all omsorg i kommunen?
– Rent teoretiskt, ja. Men jag tror inte att det blir så. Nu senast vann ju till exempel kommunen tillbaka driften av Björklingegården och Dalbyhemmet. Det går åt båda hållen.

Men tongångarna låter inte lika positiva hos Vänsterpartiet:
– Vi tycker inte att det är en bra utveckling att fler privata utförare tar över. Skattepengar ska inte gå till vinstdrivande företag, säger Jeannette Escanilla, som är ledamot i äldrenämnden.

Inom hemvården ansvarar Vård och bildning för 1 530 kunder. De två största konkurrenterna är Aleris omsorg och Förenade Care, men ytterligare ett tiotal bolag konkurrerar om utbudet. Somliga konkurrerar enbart om service- och omvårdnadsinsatser medan andra erbjuder enbart service och inköp. Enligt Carina Kumlin, avdelningschef vid kontoret för hälsa, vård och omsorg, kommer konkurrensen om hemvården öka ytterligare:
– Det finns väldigt många företag där ute som vill bli godkända för eget val i hemvården.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om