Problemen finns kvar på teologen

Hög förekomst av kränkningar och diskriminering, utan att problemen lösts. Men också en hög andel medarbetare som uppskattar arbetsklimatet. Resultatet av Teologiska institutionens medarbetarenkät är splittrat.

Uppsala2010-11-27 07:55

87 procent av de anställda har svarat på enkäten, som är ett direkt resultat av det larm om långvariga missförhållanden som UNT berättade om tidigare i höstas.

14 procent av de svarande har under det senaste året upplevt sig diskriminerade. Av dem som sökt hjälp uppger ingen – noll procent – att problemen lösts. Men de allra flesta har inte ens försökt att få hjälp. Något fler, eller 17 procent, upplever att de utsatts för kränkande särbehandling under senaste året. En enda person uppger att den fått hjälp att lösa problemet. Även upplevelser av sexuella trakasserier förekommer, i ett fall många gånger under senaste året.
– Det här är oacceptabelt. Vi har nolltolerans och ett enda fall är ett för mycket. Vi måste ha tydligare rutiner för hur vi hanterar de här frågeställningarna. Alla, chefer som övriga medarbetare, måste veta vad som gäller, var man vänder sig, vilket stöd som ska sättas in och så vidare.

Ett arbete med en ny riktlinje för hela universitetet pågår redan, säger Stina Nyström, personaldirektör. Institutionens nytillträdde prefekt Cecilia Wejryd reagerar också starkt på de här svaren.
– Det är fruktansvärda siffror. Ingen ska behöva känna så på en arbetsplats. Jag har i dag uppmanat alla att anmäla missförhållanden så att vi kan gå till botten med dem. För det vill vi verkligen, säger hon.

Andra frågor som Stina Nyström och Cecilia Wejryd kallar utvecklingsområden handlar om respekt, öppenhet och jämlikhet. Var fjärde medarbetare tycker inte att arbetsplatsen präglas av respekt, och en något mindre andel tycker att alla ges lika möjlighet till utveckling.
– Så här får det inte se ut. Teologen ligger ungefär 10 procent högre på de här svaren än andra lärosäten, säger Stina Nyström.

Men det finns också positiva delar i enkäten, en del mycket positiva. En sammanvägning av vissa svar i ett så kallat nöjd medarbetar-index visar att 65 procent är nöjda. På frågor om exempelvis ledarskap anger runt 65 procent att de är nöjda och 75 procent uppger att de känner arbetsglädje. En ännu större andel är nöjd med sin egen kompetens och med möjligheten att påverka sitt arbete.
– Det här är godkända nivåer eller bättre, och ger en annan och bättre sammansatt bild än det larm som kom i höstas, som jag tycker fokuserade på en problembild. Nu har vi har fått en bild av verkligheten som visar på många glädjande saker som vi kan bygga vidare på när vi tar tag i de allvarliga problemen och utmaningarna, säger Stina Nyström.

Analysen av materialet, som presenterades för personalen på fredagseftermiddagen, är inte klar. Bland annat ska 400 fritextsvar på olika frågor gås igenom. Den höga svarsfrekvensen och viljan att kommentera tyder på ett stort engagemang, menar Cecilia Wejryd.
– Personalen vill att vi ska bli en bra arbetsplats för alla. Vi håller nu på att tillsammans, genom personalmöten, jobba med en handlingsplan för att inom två år ha avhjälpt problemen. Inget som ska trumfas igenom från ledningshåll, och det här görs genom öppenhet och delaktighet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om