Den ekonomiska prognosen för april visar att fyra nämnder - äldrenämnden, omsorgsnämnden, socialnämnden och gatu- och samhällsbyggnadsnämnden - kommer att missa sin budget med 116 miljoner kronor om inget görs. Kommunstyrelsen kräver en sparplan senast i augusti.
– En ekonomi i balans är A och O för Mittenstyret. Det tummar vi inte på. Men det handlar om en prognos. Nämnderna jobbar redan med underskotten, säger kommunalrådet Mohamad Hassan (L).
Sämst är läget för omsorgsnämnden som riskerar ett underskott på 50 miljoner kronor. Högre personalkostnader för personlig assistans, ökade behov av korttidsvård och kostnader för bristen på LSS-platser har gjort att budgeten spruckit.
– Vi hade dessutom ett underskott på 25 miljoner kronor med oss från 2018 att hantera, säger omsorgsnämndens ordförande Angelique Prinz Blix (L).
Hur ska ni få ner underskottet?
– Det kan jag inte svara på i dag. Mycket av vår verksamhet är lagstyrd. Det betyder att en person som fått ett omsorgsbeslut har rätt till stöd. Vi kan inte ta bort någon verksamhet eller stänga ett boende. Befolkningen ökar så vi behöver mer pengar i vår budget. Vi tittar på allt.
För socialnämnden har kostnaderna för vården av vuxna missbrukare ökat kraftigt. Nämnden startade det här året med ett underskott på 22 miljoner kronor och vidtog en rad tunga åtgärder, som nedläggningar av flera HVB-hem, för att få ekonomin i balans.
– Det var tuffa beslut men de slår inte igenom i vår ekonomi fullt ut förrän nästa år. Parallellt har nya underskott byggts upp. Nu kommer vi i första hand att jobba med många små besparingar och nya arbetssätt för att minska kostnaderna. Exakt hur vi ska göra är inte klart, säger Eva Christiernin (S), ordförande i socialnämnden.
För äldrenämnden är det rätten för all personal att jobba heltid som dragit upp kostnaderna. Nämnden har tagit över driften av nio vårdboenden från privata vårdgivare där personalen inte haft rätt till heltid tidigare. Genom ny schemaläggning kan kostnaderna minskas.
– Vi måste också få ner kostnaderna för hyrpersonal, främst sjuksköterskor, säger Carolina Hoffstedt (S), ordförande i äldrenämnden.
Underskottet i Gatu- och samhällsbyggnadsnämnden beror främst på ökade kostnader för snöröjning. Utredning och projektering av Uppsalapaketet, där utbyggnaden av södra Uppsala och Ultunalänken ingår, har också blivit dyrare än beräknat.
Oppositionen anser att sparkraven kommer för sent. Nya Alliansen, som består av M, C och KD, tycker inte att kommunledningen slagit larm i tid eller satt in åtgärder mot underskotten.
– Att inte kunna hålla budgeten visar på en oförmåga att ta ansvar, säger Fredrik Ahlstedt (M), kommunalråd.
Vänsterpartiet anser att nämnderna får ett omöjligt uppdrag om 116 miljoner ska sparas in och vill sänka nämndernas överskottskrav från 2,3 till 1,4 procent.
Mohamad Hassan säger att överskottet behövs för att klara utbyggnaden av skolor, förskolor, vägar och äldreomsorg när Uppsala växer så kraftigt.
– Vi följer de ekonomiska resultaten varje månad. Den första ekonomiska prognosen med alla analyser kom nu. Då sätter vi in de åtgärder som behövs. Nya Alliansen har själv lagt en budget som skulle gett de här nämnderna ett mycket större underskott än de har idag, säger han.