För ett knappt år sedan gjorde styrgruppen för Ulleråkerprojektet en känslighetsanalys med olika scenarios som visade att kommunen riskerar förluster i intervallet 20 till 990 miljoner på projektet. Beräkningen för den lägre förlusten på 20 miljoner kronor vilade på flertalet antaganden och förutsatte att 8000 lägenheter kunde byggas under 14 års tid. Nu blir det bara 7000 bostäder och kalkylen landar i stället på 600 miljoner kronor minus.
– Vi gjorde kalkylen i samband med planprogrammet i våras. Man ska komma i håg att projektet är stort och i ett väldigt tidigt skede så osäkerheten är stor, säger Barbro Rinander, ekonomichef stadsbyggnad vid Uppsala kommun.
Kalkylen bygger dels på antaganden om hur fort området kan bebyggas, kostnader för markinköp, utbyggnad av gator, vägar, parker och allmänna platser. För den delen räknar kommunen med en förlust på 200 miljoner. Resterande 400 miljoner består av räntekostnader och förvaltningskostnader för området fram till det är färdigbyggt någon gång runt 2030.
– Våra beräkningar är ganska försiktiga. Om vi får intäkter i samma nivå som de projekt vi bygger idag så sjunker förlusterna. Går det åt andra hållet kan de bli större. Ulleråkerområdet byggs ju över så lång tid och det är först efter planprogrammet är klart som vi fått en fördjupad bild av kostnadsläget, säger Barbro Rinander.
Vad krävs för att gå plus minus noll?
– Det kräver att vi kan sälja marken för betydligt högre pris än vi beräknat, att byggtiden blir kortare och att kostnaderna för kommunens investeringar samtidigt sjunker.
Kommunalrådet Erik Pelling (S), med ansvar för bostadsfrågor, har fortfarande som mål att projektet ska gå plus minus noll när det är klart.– Det är ingen tvekan om att det var en dyr affär när vi köpte Ulleråker, men inte för dyrt. Det finns en uppsida. Vi får en helt ny stadsdel med många bostäder mycket centralt i stan. Ulleråker är precis rätt plats att utveckla Uppsala på, säger han.
Att projektet kan blir en förlustaffär för skattebetalarna tycker han man får vara beredd att ta.
– Vi utvecklar ju hela samhället gemensamt - det är varken gratis med idrottsanläggningar eller konserthus. När det gäller Ulleråker så har vi bra kontroll på ekonomin genom de tidiga kalkyler vi gör. Poängen är att vi ska kunna se hur ekonomin utvecklas och vidta åtgärder.
Vad ska ni göra för att minska underskottet?
– Man kan exempelvis se över investeringarna i infrastuktur. Vi har genomfört de första markanvisningarna och de intäkter vi kommer att få vid försäljningen ser bra ut. Samtidigt så vill vi ha en stor andel hyresrätter och den marken får vi betydligt mindre för, säger Erik Pelling.