Pronto ett av årets gasellföretag
Kommunikationsbyrån Pronto har utsetts till ett av årets gasellföretag av tidningen Dagens Industri. Företaget var för sex år sedan bland de första med att specialisera sig på sociala medier.
Gabriel Sundqvist.
Foto:
Utmärkelsen Gasellföretag delas ut till de snabbast växande företagen i Sverige. Företaget ska ha en omsättning som överstiger tio miljoner kronor och ha offentliggjort minst fyra årsredovisningar. I Stockholmsregionen fanns i år 380 sådana snabbväxande företag, men det är bara en handfull med ägare som är yngre än 29 år.
Gabriel Sundqvist är i dag 28 år och redan på högstadiet på S:t Iliansskolan fastnade han för entreprenörskap.
- Jag och en kompis ville arrangera en antirasistgala. Vi anlitade föreläsare och underhållning till en heldag i Bahcohallen. Kommunen och sponsorer från näringslivet backade upp och stöttade oss. Det var så jag förstod att möjligheterna ligger i mina händer. Enköping med sitt positiva företagarklimat är en fantastisk entreprenörsskola, säger Gabriel Sundqvist.
Sitt första företag, G-Kraft, startade han hemma i föräldrarnas källare på Bergsgatan. Han hjälpte organisationer och företag att bygga hemsidor.
2003 såg han att det i sociala medier finns möjlighet att bygga relationer mellan konsumenter och företag och organisationer. Genom personliga kontakter på sociala medier skapas det som kallas "word-of-mouth" och Pronto hjälper bland andra Cancerfonden, Disney, Electrolux och Ericsson med deras marknadsföring.
- Det handlar inte om att göra reklam på traditionellt sätt. Det gäller att vi med hjälp av internet hittar personer som exempelvis är positivt inställda till Electrolux eller just har tänkt köpa en dammsugare och därefter erbjuder dem precis det de efterfrågar, säger Gabriel Sundqvist.
Om han och de 14 konsulterna samt 100 frilansande kommunikatörerna som arbetar åt företaget inte gör sin hemläxa först och kollar vem de bygger en relation till så kan det få motsatt effekt, ungefär som med telefonförsäljning som blivit en plåga för många.
Word-of-mouth betyder att en person sprider ett budskap till en annan person.
Det kan vara vid fikabordet på jobbet, genom Facebook eller Twitter på internet.
- Vi får människor att rekommendera saker till sina vänner. Det handlar om relationer, trovärdighet och att budskapet har ett värde för den som får det, säger Gabriel Sundqvist som är glad att han inte gav upp under de första tuffa åren.
- Jag var övertygad om att det här var framtiden, men man visste ju inte hur länge det skulle ta innan arbetssättet fick genomslag, säger Gabriel Sundqvist.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!