Prospektet blev ett inkassokrav

Jan Vängelin från Uppsala ville ha ett prospekt när en försäljare ringde upp honom på mobiltelefonen. Något prospekt kom aldrig – i stället fick han en räkning och så småningom inkassokrav och hot om stämning i tingsrätten.

Jan Wengelin bad om ett prospekt men fick en räkning.

Jan Wengelin bad om ett prospekt men fick en räkning.

Foto: Oscar Segerström

Uppsala2011-12-20 18:53

– Det är inte särskilt schyst som de agerat, säger Jan Vängelin.

Moderna Pensionsvalet hjälper sina kunder att placera PPM-pensionen. Det bygger på att kunderna ger företaget sin inloggningskod till Pensionsmyndigheten. Och för detta tar man en årlig avgift. Jan Vängelin fick dock aldrig klart för sig vilken sorts pensionstjänst som företaget erbjuder utan bad försäljaren att skicka ett prospekt.
– Det gör jag alltid när det ringer försäljare. Men nu fick jag bara en räkning.

När han kontaktade Moderna Pensionsvalet påstod de att de hade skickat en bekräftelse och lovade att titta på ärendet. Men i stället för någon omprövning dök det upp ett inkassokrav.
– Hade de velat ha mig som kund hade de skickat ut prospektet och börjat om från början när jag ringde första gången. Nu är det uppenbart att de bara är ute efter att få pengarna, säger Jan Vängelin.
Han stod på sig och skickade ett rekommenderat brev där han talar om att han bestrider fakturan och berättar att han aldrig fått något bekräftelsebrev som utlovats. Svaret på det är ett brev där företaget hotar att gå till tingsrätten.

May Strandberg, konsumentvägledare i Uppsala, tycker att det är anmärkningsvärt. Hon säger att det bara hos konsumentrådgivningen i Uppsala finns tre ärenden där Moderna Pensionsvalet figurerar.
– Ett avtal med en telefonförsäljare ska alltid följas av information om ångerrätten. Och det är företagets ansvar att bevisa att de verkligen har skickat det, säger May Strandberg.
Hon reagerar också på brevet där företaget hotar att gå till tingsrätten.
– Det har ett mycket simpelt utförande. Det är upp till företaget hur de vill presentera sig, men det känns väldigt oseriöst när det varken har brevhuvud eller avsändare, säger May Strandberg.

Tomas Cembraeus, klagomålsansvarig på Moderna Pensionsvalet, vill inte prata med UNT, men skriver i ett mejl att alla nya kunder får ett mejl och ett brev som bekräftelse på ingånget avtal.

Men i det här fallet har ju Jan Vängelin inte fått något brev och han har tydligt deklarerat att han inte vill ha tjänsten. Varför framhärdar ni då med att kräva honom på årsavgiften?
”Jag redogör för hur våra rutiner ser ut i ett generellt perspektiv, allt för att undvika att gå in på enskilda fall, som vi av regel ej vill diskutera offentligt, det är en fråga mellan oss som bolag och kunden”, skriver Tomas Cembraeus.

Jan Vängelin kommer i alla fall att vara försiktigare nästa gång det ringer en försäljare.
– Jag känner mig lite bränd. Nu blir det nej direkt om det ringer någon, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om