Protein hjälp bedöma cancer

Halten av ett nyligen upptäckt protein i tumörcellerna har stor betydelse för prognosen för kvinnor som insjuknat i livmodercancer.

Per-Henrik Edqvist.

Per-Henrik Edqvist.

Foto: Mikael Wallerstedt/Uppsala universitet

Uppsala2015-04-19 21:45

Det visar forskare vid Uppsala universitet tillsammans med kolleger i Bergen och Åbo i en studie som publiceras i facktidskriften Gynecologic Oncology.

– Förhoppningsvis kommer vårt nya fynd att bidra till förfinad diagostik och mer individuellt anpassad behandling vid livmodercancer, säger forskaren Per-Henrik Edqvist vid Institutionen för immunologi, genetik och patologi vid Uppsala universitet.

Idén till studien fick forskarna från ett mycket uppmärksammat projekt, lett av forskargrupper vid Kungliga tekniska högskolan och Uppsala universitet, med att skapa ett slags atlas över kroppens cirka 20 000 olika proteiner. Av denna atlas framgår att proteinet ASRGL1 alltid finns i normala livmoderceller, men i högst varierande halter i livmodercancerceller.

Den nya studien omfattar drygt 500 kvinnor med livmodercancer. Med hjälp av speciella antikroppar undersökte forskarna förekomsten av ASRGL1-proteiner i tumörprover som sparats efter att kvinnorna hade opererats för sin cancer.

När dessa uppgifter sedan jämfördes med hur det hade gått för kvinnorna under åren efter operationen fann forskarna ett starkt samband mellan mängden ASRGL1 i ­tumörcellerna och prognosen.

För kvinnor som helt eller delvis hade förlorat ASRGL1 i sina tumörceller var risken för att dö i återfall i sjukdomen mycket högre jämfört med för kvinnor vars tumörceller – i likhet med normala livmoderceller – fortfarande hade mycket av detta protein.

Dessa samband gällde även efter det att forskarna i sina analyser tagit hänsyn till andra riskfaktorer som rutinmässigt används för att bedöma och gradera liv­modercancerns svårighetsgrad.

– Det talar för att en del kvinnor, som utifrån gängse diagnoskriterier bedöms ha en lågriskcancer, kan behöva klassas om till högriskcancer utifrån mätningar av ASRGL1 och som en följd erbjudas kompletterande behandling med cellgifter. Det krävs dock mer forskning innan ASRGL1 kan accepteras som ett nytt diagnostiskt verktyg i vården, säger Per-Henrik Edqvist.

ASRGL1 är ett enzym som behövs för att tillverka aminosyran L-asparagin, men varför avsaknad av det gör livmodercancer mer svårbotad är okänt.

Den nya proteinatlasen är fritt tillgänglig för vem som helst. Den som går in på webbadressen www.proteinatlas.org och söker på ASRGL1 kommer att upptäcka att detta protein också finns i flera andra normala vävnader än i livmodern -- däribland hjärnan, njurarna och testiklarna -- och i andra tumörformer.

– Proteinatlasen möjliggjorde vårt fynd och vår studie är ett lysande exempel på hur atlasen kan användas av forskare världen över för att hitta intressanta spår att följa upp. I fortsatta studier planerar vi att undersöka om halterna av ASRGL1 i vävnadsprover tagna före operationen även kan vara vägledande för hur omfattande operationen bör vara. Ett annat intressant spår är om ASRGL1 även är prognostiskt vid äggstockscancer, säger Per-Henrik Edqvist.

Fakta 1 500 insjuknar varje år Jätteprojekt kartlade proteinerna

I Sverige insjuknar årligen cirka 1 500 kvinnor i livmodercancer.

Livmodercancer är den sjätte vanligaste cancerformen bland kvinnor.

Risken för livmodercancer ökar med stigande ålder och de allra flesta fallen inträffar bland kvinnor som är äldre än 55 år.

Blödning från underlivet efter att ha passerat klimakteriet kan vara ett symtom på livmodercancer.

Cirka fyra av fem kvinnor som behandlas för livmodercancer blir friska.

Livmodercancer ska inte förväxlas med livmoderhalscancer, som orsakas av vissa HPV-virus och som det ­numera går att vaccinera mot.

Proteinatlasprojektet är ett av Sveriges största forskningsprojekt någonsin.

Efter elva års arbete kunde forskarna vid KTH och Uppsala universitet i höstas presentera en atlas med 13 miljoner bilder över varje enskilt protein i olika celltyper, vävnader och organ – och i de 20 vanligaste cancerformerna.

Proteinatlasen kan fritt användas av forskare över hela världen.

Proteiner är ämnen som sköter kroppens funktioner. Töjbara muskelproteiner gör att vi kan kan röra oss. Hormoner, enzymer, signalsubstanser och antikroppar är också proteiner.

Alla proteiner är uppbyggda av aminosyror.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om