Strax före klockan 15 samlades ett 30-tal elever och några föräldrar på kommunens förvaltningskontor på Stationsgatan för att lämna över en lista med namnunderskrifter till politikerna i utbildningsnämnden.
– Vi är den enda internationella skolan i Uppsala och vi vill inte att man splittrar skolan i två delar. Det är inte bra.På det här sättet vill vi göra våra röster hörda och kanske få till en annan lösning, säger Felix Pekar som går i åttan.
Blic har i dag verksamhet från förskolan och upp till årskurs nio. Inriktningen är internationell och engelskspråkig. Eleverna kommer från alla världens hörn - skolan har i dagsläget 30 olika hemspråk.
Monica Landmark, förälder, tror att bric kommer att dö ut om hälften av verksamheten flyttas.
– Det här är en global värld mitt i Uppsala och ett bra exempel på hur integration fungera som bäst. Vi har inget emot Gränbyskolan. Men ska vi flytta dit så anser vi att alla klasser ska flyttas. Man ska inte splittra blic, säger hon.
Enligt Jenny Evelius som tagit ledigt från jobbet för manifestationen, kom förslaget att flytta halva blic utan förvarning.
– Det har inte varit någon dialog kring flytten. Vi fick höra det i måndags och så kom det ett brev från Gränbyskolans rektor där han hälsade oss välkomna, innan beslutet är taget. Vissa lärare säger att de inte kommer att flytta med, då tappar skolan kompetens, säger hon
Några politiker fick inte eleverna träffa på kommunhuset, trots ett halvt löfte om det.
Kort efteråt var det föräldramöte på Kvarngärdesskolan där utbildningsnämndens ordförande Caroline Andersson (S) och grundskolechef Lars Romanus deltog. Där fick dock inte media vara med. Kommunen ansåg att det inte var ett offentligt möte och portade UNT.
Innan mötet hade dock Caroline Andersson en kort frågestund med de barn som drabbas av flytten i Kvarngärdesskolans foajé.
En elev undrade varför blic måste delas och högstadiet flytta till Gränbyskolan?
– Vi vill bereda plats för yngre elever som bor i området. Annars får dom så långt till sin skola. Det är inte så att vi vill splittra blic. Jag tror att ni är starka och kommer att klara det här, svarade Caroline Andersson.
Hur ska det gå för dem som har syskon och hamnar på olika skolor?
– Just därför har vi valt att flytta till Gränbyskolan som ligger nära. Då kommer inte syskon och kompisar så långt bort ifrån varandra.
Nu kanske några väljer att flytta till någon annan skola?
– Jag hoppas att Gränby blir ett bra alternativ och att elever inte ska välja bort blic. Men jag tror inte man kan tvinga någon som inte vill vara kvar.
Varför måste ni flytta oss?
– Vi har en befolkningsprognos som visar att det behövs plats för mycket fler barn än vi räknat med. Vi måste bygga fler skolor, men de är inte klara ännu och under tiden måste eleverna ha någonstans att gå.
Vad händer om mina betyg blir sämre på grund av flytten?
– Utbildningsnämnden har lagt till extra pengar för att motverka att det blir så.
Varför kan inte hela skolan flytta?
– Därför att Gränbyskolan är högstadieskola och vi flyttar bara bics högstadieelever dit. Att flytta hela skolan skulle bli väldigt konstigt, sade Caroline Andersson.
Felix Pekar tyckte inte argumenten höll.
– Det är bara 250 meter mellan skolorna. Det är inte värt att splittra blic för så kort avstånd, tyckte han.