Protesterna från Bullerbyn hjälpte

Personal och föräldrar har protesterat mot att kommunen vill ta tillbaka Bullerbyns förskola i Almunge. Nu backar politikerna och erbjuder fortsatt privat drift både där och för två förskolor i Uppsala.

Lär i ring. Leea Nord, Cajsa Örnborn och Elin Nordgren gör en språkövning med barnen som inte sover middag.

Lär i ring. Leea Nord, Cajsa Örnborn och Elin Nordgren gör en språkövning med barnen som inte sover middag.

Foto: lenmnart lindström

Uppsala2017-03-22 07:13

Bullerbyns förskola har drivits på entreprenad av personalen med stöd av C-Företaget ekonomiskt förening, (se faktaruta), de senaste åren. För en vecka sedan kom ett chockbesked; Uppsala kommun skulle ta tillbaka Bullerbyns förskola i egen regi.

– Plötsligt damp det ned ett brev helt utan förvarning där kommunen meddelande att de skulle ta över och att vi var välkomna att byta arbetsgivare. Men varken personal eller föräldrar vill byta till kommunal drift. Vi har en jättebra verksamhet och alla är nöjda, säger förskolechef Leea Nord.

Även föräldrarna kände sig överkörda och krävde efter ett välbesökt föräldramöte att förskolan inte skulle återgå till kommunen.

Flera är kritiska till att ingen dialog fördes innan beslutet.

– Det är under all kritik att göra en förändring som berör 160 personer, barn föräldrar och personal, utan dialog. Vi fick bara tio dagar på oss från beskedet till beslut skulle tas av politikerna och de ansvariga var oanträffbara under en hel vecka, säger Leea Nord.

Meningen var att den rödgröna majoriteten i utbildningsnämnden i dag, onsdag, skulle besluta om att ta tillbaka verksamheten både vid Bullerbyn och ytterligare två förskolor som drivs av C-Företaget - Tallens förskola i Fålhagen och Solskenets förskola i Gränby. Men Uppsala kommun har snabbt bytt fot och kommer nu att erbjuda personalen och C-Företaget att fortsätta driften på samtliga tre förskolor.

– De erbjuds att hyra lokalen av kommunen och driva verksamheten vidare i privat regi. Men fastigheterna ska kommunen fortsätta att äga, säger utbildningsnämndens ordförande Caroline Hoffstedt (S)

Varför gjorde ni inte så här från början?

– Det var tanken. Men våra tjänstemän gjorde bedömningen att det av konkurrensskäl inte skulle vara lagligt att överlåta verksamheten till ett privat företag. Det är det enligt våra jurister. Så nu gör vi det.

Dagens verksamhet har handlats upp i konkurrens. Att fortsätta med det är inte aktuellt eftersom det innebär att kommunen ytterst blir ansvarig trots att en privat utförare står för driften, och det tycker inte Caroline Hoffstedt är bra.

–  Det finns 200 förskolor i kommunen. Hälften är privata och hälften är kommunalt drivna. Vi vill renodla så att verksamheten antingen är privat eller kommunal. Bullerbyn och de två andra förskolorna är de enda i kommunal regi som är upphandlade i dag, säger hon.

Hade ni inte kunnat ha en bättre dialog med personalen?

– Jag tycker vi har varit tydliga och vi har fört en dialog med C-Företaget. Men jag är ledsen för att vi inte hade den kunskap vi har idag om möjligheterna att överlåta verksamheten. Det viktiga nu är att vi hittat en lösning, anser jag.

Olle Hallin som leder C-Företaget är glad över beskedet och beredd att fortsätta driva de tre förskolorna vidare - det är också personalen vid Bullerbyns förskola i Almunge.

Driver åtta förskolor

C-Företaget i Uppsala är en ekonomisk förening som bedriver förskolor och pedagogisk omsorg i bland annat Knivsta, Sala, Uppsala och Östhammar. Företaget har ett kooperativt förhållningssätt och ska fungera som ett alternativ till att starta eget där personalen självständigt driver verksamhen medan C-Företaget tar hand om ekonomi, löner och andra administrativa uppgifter mot en avgift.

C Företaget startade år 2002 med konceptet att anställa personer med en egen affärsidé.

År 2008 anslöt sig en grupp dagbarnvårdare, i dag är de 60 stycken.

Idag bedriver C-Företaget åtta förskolor samt en öppen förskola i Uppsala län.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om