Protestmöte hölls på valborg 1967

400 åhörare samlades på Vaksala torg för att lyssna till vänsterdebattören Jan Myrdal i stället för att fira in våren vid Carolina Rediviva.

UNT 1967.

UNT 1967.

Foto:

Uppsala2017-04-29 21:05

För 50 år sedan,1967, drog en vänstervind över inte minst Uppsala. Mösspåtagning och andra akademiska ceremonier sågs inte med blida ögon av de progressiva krafterna. På valborgsmässoafton klockan 15 var författaren och vänsterdebattören Jan Myrdal huvudtalare vid ett offentligt möte som föreningen Verdandi arrangerade på Vaksala torg.

– Vi har velat skapa ett alternativ, men också föra fram en protest, sade föreningens ordförande Thomas Adlercreutz.

Enligt honom riktade sig protesten mot studenternas aningslöshet som kom till uttryck vid det nyss avslutade kårvalet. Adlercreutz menade att studenterna då sade nej till ökat internationellt ansvarstagande och ett ökat socialt medvetande om att de (det vill säga studenterna) inte längre kan och får vara en avskild grupp från samhället i övrigt.

Jan Myrdal fyllde på med svavelosande kommentarer om att det traditionella firandet vid Carolina och Gunillaklockan är ett borgerligt ideal. Han avslutade visserligen med ett leve – men inte för våren i allmänhet utan för folkets röda vår.

Myrdal fick svar på tal av Uppsalaprofilen Gösta Knutsson och kårordföranden Sören Bäckman, som enligt UNT:s referat, var eniga om att man bör låta våren och den vita studentmössan vara i fred.

De 400 som slöt upp på Vaksala torg var dock i kraftig minoritet denna valborgseftermiddag. Minst 20 000 människor befann sig samtidigt vid Carolinabacken för det traditionella firandet, rapporterade UNT.

I Upsala Nya Tidnings arkiv hittar du Uppsalas och Upplands historia från 1800- och 1900-talen.

För att få tillträde till arkivet måste du vara prenumerant och inloggad.

Klicka här för att komma till arkivet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om