Videon är inte längre tillgänglig
När beslutet om att bygga Psykiatrins hus togs var kravet att den totala energiåtgången skulle vara 100 kilowattimmar, kwh, per kvadratmeter och år. Det motsvarar de krav som Boverket i dag ställer på nybyggda lokaler. Men Boverket vill skärpa energikraven på nybyggen från 100 till 80 kwh per kvadratmeter och år. Ett förslag om det är ute på remiss.
Samtidigt vill alliansens politiker att Psykiatrins hus ska certifieras som en så kallad Greenbuilding. Det är frivilligt och innebär att en byggnad ska klara ett energikrav som ligger 25 procent under Boverkets krav. Det tror inte miljöpartisten Johan Edstav att Psykiatrins hus kommer att klara, ens med dagens krav.
– Vi har hela tiden varit kritiska till att man inte satte hårdare miljökrav från början. Det här innebär att huset troligen inte kommer att klara de nya energikraven när det står färdigt år 2012. När man sade ja till bygget så tittade man nästan bara på husets utformning för verksamheterna. Jag tycker man borde planerat mycket mer utifrån energi och miljö, säger han.
Enligt projektledare Gunnar Gedin så kommer Psykiatrins hus att uppfylla dagens krav, även för Greenbuilding. Landstinget får nämligen tillgodoräkna sig ett energibortfall på grund av den omfattande ventilation som byggnaden kräver.
– Vi räknar med en energiåtgång på 85 kwh per kvadratmeter och år och det räcker för Greenbuilding med dagens krav. Jag tror inte det är uteslutet att vi kan pressa det ytterligare så att vi kommer ner till 80 om det krävs i framtiden Vi kan exempelvis sätta fler solfångare på taket, säger han.
Med Boverkets nya krav sänks dock Greenbuildingkraven till 60 kwh per kvadratmeter och år. Trots det anser inte fastighetsnämndens ordförande Arne Brocknäs (M) att energikraven ställts för lågt på huset.
– När vi projekterade så gjorde vi det utifrån de förutsättningar som rådde. Vi kan inte ställa nya krav under resans gång. Så får vi ingen vettig hantering. Vi har vidtagit en rad åtgärder för att minska energiförbrukningen och vi klarar dagens krav, säger han.
Johan Edstav är besviken.
– I Danmark bygger man just nu ett helt sjukhus som passivhus. Det förbrukar bara 35 kwh. Vi borde också ställa högre krav, säger han.