Nattpasset på psykosavdelningen vid Akademiska sjukhuset tog en obehaglig vändning i december förra året, något UNT rapporterat om.
Patienten hade frågat personalen om han fick sova i tv-rummet, men fått förklarat för sig att han var tvungen att sova på sitt rum. Då slog något slint. En stund senare hörde personalen hur patienten kastade stolar och bord omkring sig.
I förhör berättar de att mannen var "väldigt aggressiv". De larmade efter hjälp och väntade på att fler kollegor skulle komma på plats. Den förste som dök upp var den manlige sjuksköterskan. Han gick fram till patienten och pratade lugnande med honom. Då kom smällen. Patienten slog sjuksköterskan i ansiktet med knuten näve, berättar kollegorna i förhör.
Den anställde ska ha ramlat till golvet och börjat blöda kraftigt och fördes till akuten. Det skulle senare visa sig att hans näsa var bruten.
– Han blev rejält omskakad, fick en näsfraktur, det skvätte blod på golvet och ansiktet blev uppsvullet, berättade Jonatan Stanczak, psykiatrisjuksköterska och förtroendevald för Vårdförbundet för UNT i december.
Jonatan Stanczak beskrev då hur patienten hade en historia av att bete sig våldsamt vid inläggningar och att denne inte borde ha skrivits in under jourtid.
En av kollegorna beskriver hur situationen kändes hotfull, både för hen själv och de andra patienterna. De beskriver hur det knappt gick att få kontakt med den aggressiva patienten. "Han hade en tom, stirrande blick", säger en av dem.
Nu åtalas patienten för misshandel vid Uppsala tingsrätt.
Den åtalade svarar: ”Ingen kommentar” på samtliga frågor under förhör, men i förundersökningen framgår det att patienten mått dåligt, drabbats av flera psykoser under en längre tid och att han "varit fram och tillbaka på psykiatrin".
Händelsen anmäldes även till Arbetsmiljöverket. Ossian Olsson Bremberg, avdelningschef på psykosavdelningen, har tidigare berättat för UNT att de ska ha gjort en internutredning i samband med incidenten.
Detta är inte första gången personalen inom psykiatrin på Akademiska utsätts för våld från patienter, vilket har lett till krav på förbättrade säkerhetsåtgärder.