Pubsala

"Puben är en förlängning av hemmet", står det i menyn hos Buddy's. Men det dröjde länge innan puben blev en självklar institution i Sverige och Uppsala.

Foto: Pernilla Sjöholm

Uppsala2008-10-24 00:01
På de brittiska öarna är puben den självklara sociala träffpunkten, allt sedan romarnas kolonisation då de byggde vinkrogar. Engelsmännen införde ale på menyn och gjorde pubarna till omistliga brittiska företeelser.
I Sverige har vi inte riktigt samma relation till dem. Trots Uppsalas långa historia av ölhak, inte minst nationspubar, saknade Conor Freeney äkta pubkultur när han flyttade hit från Dublin på 80-talet.
- När jag öppnade O'Connors 1993 var det kanske den första puben i stan av den typen. Det fanns ingen pub med bordsservering eller bardisk att sitta vid. Gästerna brydde sig heller inte om hur ölen smakade, berättar han.

15 år senare har O'Connors nuvarande ägare Gabriel Karademir ett mer intresserat klientel­.
- De flesta vet att vi har ett stort sortiment, över 100 sor- ters öl respektive whisky, och kommer hit för att prova nya sorter. Att driva en irländsk pub kräver mycket engagemang och kunskap, säger Gabriel Karademir.
Gästerna Mattias Olsson och Malin Nordling uppskattar utbudet.
- Jag har bott i Danmark och tycker att det är roligt med olika sorters öl. Men i Sverige har vi mest öl som smakar metall, ­säger Mattias Olsson.
- Det är trevligt att de har glutenfri öl eftersom jag inte tål gluten, säger Malin Nordling.

Vad kännetecknar en bra pub?
- Stort utbud, vänligt be­mötande och schysst lokal. Pub 19 till exempel är ingen pub utan mer som en tjeckisk ölhall. Och det måste finnas en krok att hänga jackan på, ingen garderob, säger Mattias­ Olsson.
Skillnaden mellan en bar och en pub kanske närmast kan beskrivas som att medan barer kan ha många olika inriktningar och är mer nischade, är puben ett ställe för alla. I alla fall ­skulle nog pubarnas före­språkare säga så.
Inne på Buddy's på Dragarbrunnsgatan är det hemtrevligt och livligt. Irländsk folkmusik strömmar från en trio vid ett av borden. Karin Blom och Pádraig Ó Laghlais brukar komma in och spela för skojs skull och i dag har de hjälp av besökande Dábhín Ó Ciardubháin. Vid bordet bredvid njuter Hasse och Gunilla Jansson av musiken.
- Vi fastnade för gemen­skapen och atmosfären hos pubar på tiden när vi var unga, pigga och vackra. Det har blivit vår grej genom livet att besöka brittiska pubar.

Ägaren Buddy Mooney berättar om sin idé för en irländsk pub. Familjen är viktig, därför finns här såväl barnportioner som leksaker och blöjor att tillgå. Han har höga krav på mat och service och poängterar noga att de inte serverar någon för mycket att dricka. Men trots hård kvalitetskontroll råder en avslappnad stämning där den irländska humorn märks både i inredning och hos personal.
- Det är alltid mitt mål att få nya kunder att le. Att ge dem en liten känsla av hur det är på Irland­, säger Buddy Mooney.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om