Puckar hjälp för snöjouren

Under onsdagen väntas den första snön i Uppland. Hur mycket det blir är svårt att säga. Snöröjningen är dock på tårna, och ett nytt puckbaserat mätsystem kollar vägläget.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad

Uppsala2016-11-02 05:00

Uppsala kommun har redan höjt sin beredskap för att det kan komma snö och bli halt.

– Vi aktiverade vår snöjour för fjorton dagar sedan och de har legat i beredskap sedan dess, säger Jesper Röjdeby, byggledare vid teknik och service.

Jouren består av åtta personer i arbetsledande ställning som tjänstgör på ett rullande schema utanför kontorstid. Till sin hjälp har de en rad entreprenörer med totalt 120 snöröjningsmaskiner som kan sättas in med kort varsel.

– Arbetsledarna gör en bedömning av snöläget och kan besluta om vad som ska göras utifrån ett antal olika scenarios som vi lagt upp, och hur vädret ser ut, säger Jesper Röjdeby.

Via ett privat företag som specialiserat sig på väderprognoser får kommunen besked om vägläget. Bolaget har egen väderdata och får dessutom tillgång till lokala data från kommunens egna väderstationer. Dessutom har kommunen installerat tio mätstationer, så kallade puckar, nedgrävda under asfalten på de cykelvägar och bussgator som saltas. Puckarna mäter vägtemperatur och salthalt. En station på en stolpe intill samlar in uppgifterna och mäter samtidigt lufttemperatur och luftfuktighet. På så sätt får kommunen en bild av hur situationen är ute på vägarna.

– Vi har ett bra tekniskt stöd som förmodligen kommer att byggas ut. Men vi måste också komplettera med bedömningar i fält, säger Jesper Röjdeby.

Kommunen har dessutom ökat budgeten för snöröjning till 75 miljoner kronor för 2016. Om det kommer att räcka återstår att se, eftersom det är så svårt att förutse hur vintern blir.

Parallellt försöker Uppsala locka fler att ta cykel i stället för bil med kampanjen Vintercyklisten. Totalt 1035 personer har ansökt om att få bli en av 160 personer som väljs ut. De får bland annat dubbdäck, reflexväst, fodrat sadelskydd, lysen och reflexer till benen för att cyklingen ska bli mer säker och bekväm.

– Vi hade 50 personer första året, 140 i fjol och 160 i år. Nu deltar också fler företag som vill att deras anställda ska cykla mer till och från jobbet och i tjänsten. Intresset har varit stort hela tiden. Från början var det många som redan cyklade som anmälde sig. Nu är det nästan bara personer som inte brukar cykla på vintern, säger Teresa Uggla Kerrou projektledare vid enheten för trafik och samhälle.

En enkät som enheten har gjort visar att 75 procent av de som började cykla första året fortsatte med det vintern efter.

– Nöjdhetsfaktorn ligger på 82 procent. Bara 0,8 procent var mer negativ till att vintercykla efter att ha provat. Hela 99 procent kunde tänka sig att rekommendera andra att göra likadant. Det är mycket högt så vi hoppas på sikt kunna få till ett ändrat beteende så att fler väljer cykeln också på vintern, säger Teresa Uggla Kerrou.

Fakta En timmes varsel

När kommunens snöjour fattar beslut om att börja snöröja har personalen en timme på sig att komma i gång.

Åtgärdstider:

Högst prioriterade gång- och cykelvägar - snöröjning: 3 timmar, halkbekämpning: 3 timmar

Näst högst prioriterade gång- och cykelvägar och skolor - snöröjning: 4 timmar, halkbekämpning: 4 timmar

Huvudgator och bussgator - snöröjning: 4 timmar, halkbekämpning: 4 timmar

Övriga gator och bostadsgator - snöröjning: 6-8 timmar, halkbekämpning: 4-6 timmar

Övriga gång- och cykelvägar - snöröjning: 8 timmar, halkbekämpning: 6 timmar

Om det snöar över 8 centimeter, kan det ta längre tid. Inom 10 timmar ska allt vara klart.

Källa: Uppsala kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om