Det framgår av en utvärdering av det svenska programmet för att med en enkel ultraljudsundersökning upptäcka, och vid behov åtgärda, båck på stora kroppspulsåder i buken. Studien publiceras i den välrenommerade facktidskriften Circulation.
– Flera länder har infört liknande så kallade screening-program av 65-åriga män, men vi är först att utvärdera effekten av ett sådant nationellt program på dödligheten i brustet pulsåderbråck. Resultaten är mycket goda och får troligen betydelse långt utanför Sveriges gränser, säger professor Anders Wanhainen, kärlkirurg vid Akademiska sjukhuset och huvudansvarig för studien.
För tio år sedan var Uppsala läns landsting först i Sverige att bjuda in alla 65-åriga män till en enkel undersökning med ultraljud för att upptäcka bråck på stora kroppspulsådern i buken. Andra landsting följde snart efter detta exempel och sedan ett par år erbjuder samtliga 21 svenska landsting sina 65-åriga manliga invånare en sådan ultraljudsundersökning av buken.
Utvärderingen sträcker sig från starten i Uppsala län fram till det fullt utbyggda nationella så kallade screeningprogrammet i slutet av 2014. Under den perioden inbjöds nära 303 000 65-åriga män att delta. De allra flesta av dem, 84 procent, hörsammande inbjudan.
– Det är en mycket bra nivå. Andelen kvinnor som kommer till de betydligt mer uppmärksammade och kända undersökningarna med mammografi för att upptäcka bröstcancer och cellprover för att upptäcka förstadier till livmoderhalscancer är betydligt lägre, säger Anders Wanhainen.
Under studieperioden upptäcktes totalt drygt 3 800 bråck på stora kroppspulsådern i buken, dvs hos 1,5 procent av de undersökta männen.
De flesta av åderbråcken var små och ofarliga när de upptäcktes, men i drygt vart fjärde fall växte de till sig så mycket under de närmaste åren att de måste åtgärdas med en operation för att inte riskera att brista och orsaka en livshotande inre blödning,
De flesta brustna pulsåderbråck i buken leder till döden.
I utvärderingen har forskarna analyserat uppgifter om dödligheten i pulsåderbråck i landstingen före och efter introduktionen av den allmänna bukkontrollen med ultraljud av 65-åriga män.
– Effekterna är slående. För varje år som går efter att screeningen infördes sjönk dödligheten i brustet pulsåderbråck med i genomsnitt fyra procent. När detta program nu är fullt utbyggt i Sverige beräknar vi att det årligen räddar 90 män från en förtida död i brustet pulsåderbråck och bidrar till att ge dem nära 600 extra levnadsår, säger Anders Wanhainen.
För att förhindra tio fall av död i brustet pulsåderbråck i buken krävs enligt forskarnas kalkyl 6 670 undersökningar med ultraljud följt av 15 förebyggande operationer när pulsåderbråcket överskrider ”riskgränsen” 5,5 centimeters bredd.
– Det får ses som mycket goda siffror. Ultraljudsundersökningen tar bara några minuter och kan för både den enskilde och samhället ses som en både enkel och billig livförsäkring. En förebyggande operation är visserligen kostsam, men både enklare och mycket billigare än ett akut ingrepp för att försöka rädda livet på en patient med brustet pulsåderbråck, säger Anders Wanhainen.
De nationella screeningprogrammen föregicks av forskningsstudier i framför allt England under 1990-talet i vilka slumpen avgjorde om deltagarna skulle undersökas med ultraljud eller inte. I Sverige gjordes sådana studier i Uppsala och Östergötlands län.
– Trots att det sedan dess skett stora förändringar samhället vad gäller riskfaktorer, förekomsten och behandlingen av pulsåderbråck är det slående hur väl resultaten av dessa tidiga forskningsstudier överensstämmer med effekterna av dagens screeningprogram, säger Anders Wanhainen.