Radhusidyllen kan förvandlas till brandfälla

Brandförsvaret har granskat säkerheten i 616 radhuslängor i Uppsala. Resultatet visat att drygt 40 procent har dåligt brandskydd.

Leif Lundberg, Flogsta.

Leif Lundberg, Flogsta.

Foto: pär fredin

Uppsala2013-09-14 06:00

 Om de husägare vars brandskydd brister inte gör något åt saken, hotar brandförsvaret med rättsliga åtgärder.
”Radhuslänga brann ner - en person död”. ”Fyra familjer hemlösa efter radhusbrand”. De senaste åren har svarta rubriker många gånger följt i spåren av radhusbränder. Inte minst i Uppsala där flera familjer har drabbats i Flogsta, Slavsta och Sävja efter att en bostad i ett radhus börjat brinna. Därför bestämde sig Uppsala brandförsvar förra sommaren för att genomföra ett stort radhusprojekt i Uppsala tätort i hopp om att förebygga fler tragedier.

– Vi har under flera år sett att radhusbränder får fruktansvärda följder med både ekonomiskt och mänskligt lidande och det känns inte bra. Därför så började vi sommaren 2012 att inventera Uppsalas radhus för att se vilka brister som finns gällande brandskydd och i vilken utsträckning de förekommer, säger Göran Carlsson, chef vid Uppsala brandförsvars förebyggande avdelning.

Totalt har 3 300 bostäder fördelade på 616 radhuslängor inspekterats under två somrar. Med endast 20 hus kvar visar resultatet att 44 procent av husen har betydande brister i sitt brandskydd. Framför allt saknas väggar på vinden som ska skilja bostäderna åt eller så är väggarna inte tillräckligt täta. Öppna takfötter och allt för lätta konstruktioner i bjälklag är andra återkommande svagheter

– Den här typen av brister gör att branden ofta sprider sig till andra utrymmen än startutrymmet. Om det börjar brinna i en bostad och den varma brandröken får möjlighet att sprida sig via exempelvis vinden till de andra bostäderna så krävs det inte mycket för att elden ska bryta loss även där, säger Göran Carlsson.

Problemen med dålig brandsäkerhet i radhus är i sig ingenting nytt. Både Boverket och Myndigheten för samhällskydd och beredskap har sedan flera år tillbaka påtalat problemen. Att bristerna fortfarande kvarstår tror Göran Carlsson bland annat beror på att byggkraven i gällande bygglagen är för otydliga.
– Men samtidigt jobbar vi inom brandförsvaret efter lagen om skydd mot olyckor och det är det upp till varje medborgare att kolla upp vilka krav som gäller och se till att man har ett tillräckligt bra brandskydd, säger han.

För att verkligen få Uppsalaborna att inse allvaret i situationen och få fler att se över sitt brandskydd har Uppsala brandförsvar nu tagit processen ett steg längre än något annat brandförsvar i landet genom att rikta ett föreläggande mot flera husägare. Man har alltså beslutat att ägarna till ett av radhusen måste förbättra brandskyddet annars riskerar de vite.

– Det är väldigt ovanligt att man över huvudtaget går in med beslut mot privatpersoner men vi anser att det är nödvändigt. Hittills har vi gjort det mot en radhuslänga som hade de absolut vanligaste bristerna, säger Göran Carlsson.
Åtgärderna som brandförsvaret kräver kostar uppskattningsvis 25 000–30 000 kronor per familj.

– Självklart är det mycket pengar men i förhållande till de liv som kan gå förlorade eller de skador som kan bli om en brand uppstår, skador som lätt hamnar i mångmiljonklassen, så menar vi att det är rimligt, säger Göran Carlsson.

De berörda husägarna har överklagat brandförsvarets beslut till länsstyrelsen som har gett sitt utlåtande: länsstyrelsen går helt på brandförsvarets linje.
– Att skydda liv och stora värden är en prioriterad fråga som väger tungt. Vi anser precis som brandförsvaret att de här åtgärderna är skäliga i förhållande till vad syftet är, säger Gunnar Ljungqvist, länsassessor på länsstyrelsens rättsenhet.

Enligt statistik från räddningstjänsten dör fem personer per år i Sverige till följd av radhusbränder. Ett lågt antal i förhållande till bränder i andra bostadstyper.
– Fem liv är fem för mycket, speciellt när man kan förebygga det. Dessutom är det som jag redan nämnt vanligt med stora egendomsskador vid radhusbränder. Vi har inget egenintresse i det här. Vi hoppas att folk själva ser till att de har ett tillräckligt gott brandskydd och att vi inte ska behöva tvinga någon till åtgärder, men om husägarna med bristande brandskydd inte gör något åt saken är vi beredda att gå in med rättsliga åtgärder, säger Göran Carlsson.

Det här säger lagen

Enligt svensk lag ska en lägenhet eller bostad i ett radhus kunna stå emot en brand i 60 minuter. Under den tiden ska dessutom de boende kunna hålla sig i lägenheten och invänta brandkår.

Brandförsvaret kan kräva att en husägare förbättrar sitt brandskydd genom ett så kallat föreläggande. Om husägaren inte vidtar de åtgärder som krävs kan brandförsvaret ansöka om utdömande av vite av en förvaltningsdomstol. Pengarna från ett vite går till staten.

Få svar på dina frågor:
Just nu pågår Brandskyddsveckan. I dag, lördag, håller därför Rosendal, Bärby och Fyrislunds brandstation öppet mellan klockan 12 och 15 för allmänheten där du kan ställa frågor och få information om brandskydd.

Du kan även få information om brandskydd via www.msb.se och
www.boverket.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om