Rådslag med föräldrar gav lugn i skolan

Bråk, stök och fula ord. Så såg verkligheten ut i höstas för klass 5C på Stenhagenskolan. Men inte längre. Genom föräldrarådslag där föräldrarna själva bestämmer reglerna har det blivit lugnt i klassen.

Claes Andersen, samordnare för det föräldrarådslag som skolan har testat.

Claes Andersen, samordnare för det föräldrarådslag som skolan har testat.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2007-05-19 20:13
Lanna Shakib går i femte klass på Stenhagenskolan. Hon minns hur det var i hennes klass i höstas.
- Det var många som sa fula ord och det var bråkigt. En del slängde sudd på varann. Jag kunde inte koncentrera mig.
Klassföreståndaren håller med i den beskrivningen.
- Det var konflikter och oro. En del skötte inte sitt skolarbete och det tog tid från skolundervisningen, säger Monica Mineur.

Då kom hennes kollega Gunilla Blichfeld med ett förslag. Hon hade tidigare jobbat i en klass som också hade problem. Men det löste sig genom att de fick hjälp av kommunen att genomföra ett föräldrarådslag. Stenhagenskolan bestämde sig för att testa metoden.
Metoden går ut på att samla föräldrarna till ett rådslag där de tillsammans kommer fram till vilka förhållningsregler som ska råda i klassen.

Idén utvecklades på Nya Zeeland i mitten av 1980-talet. Landets ursprungsbefolkning maoriernas barn var då starkt överrepresenterade inom samhällsvården. För att lösa problemet inspirerades man av maoriernas eget sätt att lösa tvister, det vill säga att samla familj, släkt och vänner. 1996 kom modellen till Sverige och används bland annat inom Uppsala kommun.

Skolan fick kontakt med Claes Andersen som jobbar med projektet för kommunens räkning. Han fungerar som samordnare och har till uppgift att få alla föräldrar att delta.
Det första Claes Andersen gjorde var att kontakta alla föräldrar via telefon, inte för att bjuda in till ett möte utan för att bjuda in sig själv hem till var och en för att berätta vad ett rådslag går ut på.
På telefon förklarade Claes Andersen för föräldrarna att mötet inte skulle handla om gamla tvister utan om hur man tillsammans ska hitta en modell för att det ska fungera framöver.
- Jag lägger mig inte i gammalt groll. Det handlar om framtiden och att se lösningar. Ytterst handlar det ju om hur deras barns arbetsplats ska se ut, säger Claes Andersen.
Hawa Warsame har en son som går i klassen. Hon reagerade först med misstänksamhet när Claes Andersen ringde hem till familjen.
- Nu har min son gjort något fel tänkte jag, säger Hawa Warsame och skrattar.

Men så började de prata med varandra. Hawa Warsame gillade idén med ett gemensamt föräldramöte och det gjorde de andra föräldrarna också.
På rådslaget fick föräldrarna sitta tillsammans utan några andra inblandade och diskutera vilka regler som ska gälla. Eftersom alla föräldrar fått besök av Claes Andersen innan var alla väl förberedda och mötet löpte smärtfritt. På en timme kom de fram till en knippe regler, bland annat att alla ska använda ett värdigt språk och att ingen får tugga tuggummi.
Dessutom ville man att skolan skulle ringa hem direkt om det hänt någonting, till exempel om ett barn bryter mot en regel.
- Som förälder får man inte information direkt utan får höra det av barnet. Vi tyckte att ett telefonsamtal hem var en bra idé, säger Hawa Warsame.

Ett föräldrarådslag avslutas alltid med att skolan granskar föräldrarnas regler för ett godkännande. Lärarna i klass 5C gillade de nya reglerna och anser att det underlättat deras arbete, bland annat regeln om samtal hem.
- Det är lättare att ringa när det är föräldrarna själva som bett om det. Det är skönt att veta och en stor styrka i det här, säger Monica Mineur.
- Reglerna i sig är ju inga konstigheter och mycket borde vara självklart. Men styrkan är just att föräldrarna bestämt det själva och att barnen vet om det, säger Gunilla Blichfeld.

Nu har det gått några veckor sedan reglerna infördes och lärarna har märkt stor skillnad. Men första dagen upplevde klassföreståndaren Monica Mineur att barnen testade om systemet skulle fungera.
- Tuggummituggandet den dagen var värre än någonsin. Men jag ringde hem, precis som vi kommit överens om. Sedan dess har jag knappt bett någon att ta ut tuggummit.
Hur tycker då Lanna Shakib att det har blivit i klassen?
- Det är bra och tyst. Visst, det kommer ett sudd flygande ibland. Men det är bättre och lugnare nu.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om