Det visar forskare vid bland annat Sveriges lantbruksuniversitet, Umeå universitet och Universitetssjukhuset i Örebro i en ny studie, som publiceras i facktidskriften Journal of nutrition.
– Våra resultat pekar på att fullkornsprodukter av råg kan motverka tillväxten av prostatacancer. Fler och större studier måste dock göras innan vi vet om rågprodukter kan rekommenderas som en del av behandlingen av denna vanliga cancerform, säger forskaren Rikard Landberg vid Institutionen för livsmedelsvetenskap, SLU.
Studien omfattar 17 män med prostatacancer, vars tumörer ännu inte spridit sig utanför själva prostatakörteln. I omgångar om sex veckor fick männen hälften av sitt kaloriintag tillgodosett genom att äta mjukt bröd, knäckebröd, gröt och flingor tillverkade av antingen fullkornsråg och kli av råg eller motsvarande produkter tillverkade av vitt, raffinerat, siktat vetemjöl med tillsatt cellulosa. Före, under och efter varje behandlingsomgång togs prover för att mäta bland annat halten av så kallat prostataspecifikt antigen, psa, i blodet. När en prostatacancer växer och tillverkar fler prostatacancerceller brukar psa-halten stiga.
– Därför är det glädjande att notera att psa-halten i blodet hos männen var 14 procent lägre efter behandlingen med den rågbaserade dieten än efter behandlingen med den vetebaserade dieten, säger Rikard Landberg.
Några tidigare gjorda studier på djur har visat att rågbaserade fullkorns- och kliprodukter kan bromsa tidig tillväxt av prostatacancer, men den nya studien är den första att visa att samma sak kanske också gäller för människor med prostatacancer.
– Man bör dock påpeka att vår studie är liten och att vi använt ett indirekt mått, psa-värdet, på tumörtillväxt. Vi har alltså inte direkt mätt om storleken på cancertumörerna påverkats under de olika dieterna, säger Rikard Landberg.
Varför skulle rågbaserade fullkornsprodukter kunna motverka tillväxten av prostatacancer?
– Det finns flera teorier om detta. Den jag själv anser är mest trolig är att fullkornsprodukter av råg sänker halterna av det tillväxtstimulerande hormonet insulin. Den effekten på insulin såg vi även i vår studie. Men det finns också teorier om att östrogenliknande ämnen i rågprodukterna motverkar tumörtillväxten, säger Rikard Landberg.