Rån mot ungdomar allt vanligare

Fram till november i år anmäldes rån mot 56 personer under 18 år i Uppsala kommun. Det är en rejäl ökning jämfört med förra året.

56 personer under 18 har rånats mellan januari och november i år. "Antalet fall går i vågor, men ökningen är såklart allvarlig", säger Anders Östlund, kriminolog vid polisens region Mitt.

56 personer under 18 har rånats mellan januari och november i år. "Antalet fall går i vågor, men ökningen är såklart allvarlig", säger Anders Östlund, kriminolog vid polisens region Mitt.

Foto: Montage/UNT Arkiv

Uppsala2019-11-29 20:00

På onsdagen rånades en pojke i nedre tonåren på von Bahrs skola i Uppsala. Och den här typen av brott blir vanligare.

Fram till november i år har 56 personer under 18 år rånats i Uppsala kommun, att jämföra med 34 förra året.
– En ökning med 65 procent på ett år är allvarligt och vi måste reagera. Utan att förringa brotten kan man dock säga att antalet fall inte är i paritet med till exempel cykelstölder. Man ska alltså inte tolka det som att det springer runt en massa rånare på stan, säger Anders Östlund,  kriminolog vid polisens region Mitt.

Samtidigt som rånoffren blir yngre är det också vanligare att de som misstänks för personrån är under 18 år. Mellan januari och november förra året var 21 minderåriga personer misstänkta för personrån. Under samma period i år fanns det 35 brottstillfällen då personer under 18 år misstänktes. Samma gärningsperson kan vara misstänkt för flera av brotten.
– Att både offer och gärningsperson är unga hänger ihop. Så är det med nästan alla brott mot personer, man ger sig på någon i sin egen ålder, säger Anders Östlund.

Vid rånet på von Bahrs skola på onsdagen blev den utsatta pojken bland annat av med sin jacka.
– Det är ganska ofta som folk blir av med kläder. Det är möjligt att det är extra vanligt med jackor nu, säger Anders Östlund.
Att stjäla dyra plagg för att sälja dem och tjäna pengar är dock inte det vanligaste motivet. 
– De här fallen handlar om att förnedra och jävlas och man tar vad man kommer åt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!