Rapport om Akademiska klar

Otydlig styrning, svag ledning, brist på kommunikation och en sjukhusledning som inte är tillräckligt närvarande i arbetet. Kritiken mot hur Akademiska sjukhuset fungerar är hård i den lägesrapport som presenterades på tisdagen. Mycket faller tillbaka mot förre sjukhusdirektören Marie Beckman Suurküla.

Foto: Nina Leijonhufvud/arkiv

Uppsala2011-02-08 14:39

Videon är inte längre tillgänglig

Enligt rapporten låg fokus för lite på ekonomi och för mycket på marknadsföring under hennes ledning. Det har inte heller funnits någon riktigt strategi för sjukhuset. Landstingsdirektör Kerstin Westholm vill dock inte kritisera sin förre direktör utan konstaterar att Marie Beckman Suurküla själv ansåg att hennes uppdrag var ogenomförbart och att en ny kraft måste till för att reda upp ekonomin.
Hon tycker själv inte att hon har något ansvar för situationen.
– Mitt ansvar är övergripande. I de intervjuer vi nu gjort med Akademiska sjukhusets ledning och fackliga företrädare har framkommit kritik mot ledningen som jag inte känt till. Det är nytt för mig också, säger hon.

En del av kritiken har dock hörts förr och det är samma personer som suttit i ledningen under de senaste åren som ska rätta till de brister som uppkommit. Är det möjligt?
– Det tror jag. Det är ju de som kommit med kritiken och de har redan satt sig in i frågorna och börjat ett förändringsarbete. Jag tror det kommer att gå bra. Nu måste allt fokus riktas mot de ekonomiska frågorna, säger Kerstin Westholm.

Prognosen för 2010 visar att sjukhusets underskott skenade under årets sista månader. Resultatet pekar på minus 200 miljoner. Kerstin Westholm ser ett besparingsbehov på 300 miljoner de kommande 2-3 åren. Men det räcker inte med ordning i ekonomin. Sjukhuset får kritik på en rad punkter: ledningen är otydlig och ledningsgruppen svag, sjukhusdirektören har inte varit tillräckligt närvarande i arbetet, nya mötesplatser för dialog behövs på sjukhuset, Akademiska behöver en gemensam bild och inriktning för framtiden, det finns en otydlighet i sjukhusets affärer.
– Man bör se över vilka delar som bär sig ekonomiskt och vilka som inte gör det. Styrkedjan mellan sjukhusdirektören och andra chefer måsta bli bättre. Det är svårt att följa upp resultaten i dag, säger konsulten Roine Gillingsjö.

Björn Ragnarsson tf sjukhusdirektör har redan siktet inställt på en ekonomi i balans.
– Vi måste veta vilka volymer vård vi ska producera vecka för vecka och dag för dag och sedan portionera ut dem över sjukhuset. Då kan vi också planera produktionen. Det arbetet har startat, säger han.
Kritiken mot att sjukhuset är hierarkiskt uppbyggt tycker han inte stämmer.
– Organisationen skiljer sig inte åt från andra sjukhus och vi planerar ingen organisationsförändring. Men vi ska inte heller ha några skarpa administrativa gränser, säger han.
Rapporten har tagits fram av revisionsföretaget Pricewaterhouse Coopers på uppdrag av landstinget.

I

BAKGRUND

Akademiska sjukhuset har haft ekonomiska problem under de senaste tio åren. Den borgerliga alliansen har drog 2009 i gång ett kraftfullt förändringsarbete för att komma till rätta med finanserna. 200 tjänster skulle bort och sjukhuset skulle spara 300 miljoner kronor. Processen har rört upp känslorna. En rad chefer har hoppat av och personal protesterar mot neddragningar och högre arbetsbelastning.
När sjukhusdirektör Marie Beckman Suurküla avgick strax före jul beslutade sjukhusets ledning att tillsätta en rad arbetsgrupper för att komma till rätta med de strukturella och ekonomiska problemen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om