Rätt kontakter? Jobbet är ditt
Mitt första och hittills enda möte med Arbetsförmedlingen gav samma besked som TCO-rapporten Samma villkor för alla akademiker?: Kontakter är allt, Arbetsförmedlingen är (nästan) ingenting. Och enligt rapporten är detta någonting som främst drabbar akademiker med utländsk bakgrund. De akademiker som avses är utrikes födda, men har samtliga en svensk högskoleexamen.
Att det är så här är förstås ingen nyhet, men TCO:s undersökning ger siffror och statistik till något som många ser och upplever. Till exempel är nästan tio procent av alla akademiker med afrikansk bakgrund arbetslösa tre år efter avlagd examen. Och risken att vara arbetslös är närmare fyra gånger så hög för personer som har invandrat från Afrika, Asien och Latinamerika än för infödda svenskar.
Enligt TCO beror detta huvudsakligen på att "informella processer när någon rekryteras till ett jobb leder till sämre villkor för utlandsfödda akademiker". Kontakterna igen. Tesen är att dessa är viktigare än Arbetsförmedlingen och eftersom utrikes föddas kontaktnät ser annorlunda ut ger det sämre förutsättningar.
Men hur kan det komma sig att siffrorna är så dystra för Sverige, när samma invandrargrupper uppvisar inkomster och arbetslöshetssiffror betydligt närmare majoritetsbefolkningens (i vissa fall till och med högre) i andra jämförbara länder? Och hur ska man lösa dilemmat? TCO sätter sin lit till fackliga insatser. Själv tror jag att det är viktigare att bryta upp den stela arbetsmarknaden.
Om strukturerna på arbetsmarknaderna är sådana att de försvårar möjligheten till fast arbete och företagande hittar man andra vägar till jobben - via sitt kontaktnät. Och för den som inga bra kontakter har återstår Arbetsförmedlingen. Och där går det - bokstavligen - minst 50 sökande på varje ledig tjänst.
Det borde inte vara så svårt för regeringen (och TCO) att inse. Till och med Arbetsförmedlingen tipsar ju om att kontakter är vägen till jobb - inte arbetsförmedling.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!