Rätt ord är som kläder
Att använda samma ord och uttryck inom en grupp kan vara ett sätt att visa att man hör ihop. Det är ungefär som att klä sig i likadana kläder eller lyssna på samma sorts musik, säger Björn Melander, som är språkforskare vid Uppsala universitet.
- Ungdomar är mer måna än vuxna om att visa att de är ett gäng och därför är det vanligt att man använder gruppspråk när man är tonåring.
Genom invandrare har det kommit fler språk till Sverige. För att visa att man hör ihop har gruppspråk som till exempel så kallad Rinkebysvenska eller invandrarsvenska skapats, säger han.
Engelskan påverkar allt mer
Björn Melander arbetar mycket med hur framtiden för det svenska språket kommer se ut och vilken påverkan engelskan har.
- Engelskan påverkar mer och mer det svenska språket, berättar Björn Melander.
Han säger också att ungdomar använder mer engelska i vardagsspråket än vuxna gör. Många anser att svenskan är mindre uttrycksfull än engelskan.
- Ungdomar blandar ofta in fraser som till exempel "shit happens" i sina konversationer, mycket beroende på filmer, tror jag.
Undersökningar visar att ju yngre man är desto mer positiv till engelska är man, berättar Björn Melander. Alltså är det inte så konstigt ifall ungdomar använder engelska språket oftare än vuxna gör.
Lättare kontakt
- Genom internet så har unga fått mycket lättare att ta kontakt med personer från andra länder. Ofta används engelska ord och uttryck inom till exempel sport. Ungdomar som åker och tävlar i till exempel snowboard använder engelska ord för att kunna förstås internationellt. Då blir ju engelskan en form av gruppspråk, säger Björn Melander.
Idag finns det cirka 6500 språk i världen, men det dör ut något varje dag. Vissa tror att det endast kommer finnas omkring 200 språk kvar om 200 år.
- Det finns folk som tror att också svenskan kommer dö ut i framtiden, men det tror inte jag. Svenska språket är väldigt starkt, säger Björn Melander.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!