Rätten att välja vård ifrågasätts

Enligt en utvärdering har vårdvalet i Uppsala län haft flera positiva effekter, ändå bromsas reformen av de rödgröna. Oppositionen är kritisk.

Foto: Oscar Segerström

Uppsala2015-04-28 06:00

Under sin tid vid makten fram till det senaste valet, införde den borgerliga alliansen i Uppsalalandstinget vårdval inom ett tiotal områden som gynekologi och psykoterapi. Efter Stockholm är det mest i landet.

En av de tydligaste förändringarna till följd av de rödgrönas valseger i landstinget i Uppsala är att vårdvalet inom den specialiserade sjukvården nu bromsas upp.

Enligt en färsk konsultrapport har vårdvalet i Uppsala län kortat ner väntetiden för patienterna. Vårdvalet ska dessutom ha lett till fler behandlingar och lägre kostnader per insats.

Men landstingsrådet Vivianne Macdisi (S) har flera invändningar till slutsatserna i rapporten. Hon menar att väntetiderna kan ha krympt som en följd av att produktionen inom landstinget blivit högre.

Vidare tycker hon det är fel att bara titta på vad varje insats har kostat. Vivianne Macdisi menar att man måste syna de totala vårdkostnaderna som enligt konsulterna drivits upp sedan vårdvalet infördes. Detta som en följd av att antalet behandlingar ökat.

Under våren har de rödgröna stoppat planerna på vårdval inom ortopedi och hudsjukvård. Man ska nu följa upp hur vårdvalet fungerat.

– Om det blivit stora negativa konsekvenser för vissa vårdområden får vi överväga om modellen ska omprövas där. Istället kan den vården komma att upphandlas eller bedrivas i landstingets regi, uppger Vivianne Macdisi.

Kommer ni att utvidga vårdvalet om er uppföljning visar att modellen varit positiv för landstinget?

– Det är en hypotetisk fråga. Vi vill inte utvidga det, då skulle vi frångå våra principer om helhetsansvar.

Vivianne Macdisi betonar att landstinget även i fortsättningen kommer att anlita privata aktörer men då efter upphandlingar, inte genom vårdval.

– Vårdvalet innebär fri etableringsrätt och i praktiken fri dragningsrätt på skattemedel. Dessutom gör vårdvalet att vården blir väldigt fragmentiserad eftersom den läggs ut på flera små vårdgivare och då fråntas landstinget sitt helhetsansvar, säger Vivianne Macdisi.

Landstingsrådet Nina Lagh (M) tror att följden av avskaffat vårdval blir dyrare vård och längre köer.

Vårdvalet öppnar för att privata aktörer kan utföra mängder av behandlingar, ökar inte det också kostnaderna?

– Det finns en sådan fara men det gäller även våra egna verksamheter, säger Nina Lagh.

Lina Nordquist, landstingsråd för FP, anser att vårdvalet kan vara en utmärkt lösning i vissa fall.

– Det gäller främst insatser som patienten inte vill ha om det inte är nödvändigt, som hörapparater eller en knäoperation.

Däremot vid exempelvis psykologbehandling kan kostnaderna lätt dra iväg om patienten vill ha fortsatta insatser och då kan vårdvalet vara ett sämre alternativ, menar Lina Nordquist.

– Eftersom vårdvalet ibland fungerar bra är det tråkigt att det blivit en ideologisk låsning i den här frågan, framhåller hon.

Några andra frågor som de rödgröna ska satsa på under mandatperioden är:

* Ändrad ersättningsmodell inom primärvården.

Vivianne Macdisi hävdar att pengarna hittills har styrt var vårdcentralerna etablerats.

– Ersättningsmodellen har gjort att det inte blivit så många nya vårdcentraler i Norduppland eller i resurssvaga områden.

* Fler närvårdsavdelningar där främst äldre ska kunna läggas in istället för på sjukhus.Närvården ska ha ett nära samarbete med kommunerna och specialistvården.

Alliansen menar att de rödgröna på dessa båda punkter bara fortsätter på samma väg som de borgerliga sedan tidigare slagit in på.

Vårdval en omstridd reform

Vårdvalet innebär att alla godkända vårdgivare har rätt att ta emot patienter och begära ersättning från landstinget. Enligt förespråkarna ökar det valfriheten, mångfalden och pressar priserna genom ökad konkurrens.

Kritikerna menar att vårdvalet kan medföra att aktörerna börjar överbehandla patienterna för att tjäna mer pengar och att landstinget får sämre kontroll över kostnaderna.

En analys av sex av de tio behandlingar som omfattas av vårdvalet i Uppsala län visar att de privata aktörerna bara svarar för tre promille av landstingets totala vårdkostnader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om