Det var i början på 2022 som råttproblemet uppmärksammades för första gången på förskolan. Personalen såg vid flera tillfällen råttor och så hittades spillning på olika ställen.
Förskolan felanmälde omgående problemet och Anticimex tillkallades. Företaget genomförde olika åtgärder, bland annat har råttfällor placerats ut och så har galler vid avloppsbrunnar i duschutrymmen bytts ut.
Trots åtgärderna är råttorna fortfarande kvar på förskolan, vilket skapar oro.
– Senast i dag hittade vi råttbajs och andra spår av att råttor varit i korgen på förskolan där min sons kläder finns liksom en teckning de bitit på. Det är inte okej på något sätt, säger Isabella Hannoun som är mamma till treårige Alex.
Hon menar att situationen är läskig och obehaglig och vill se ordentliga åtgärder som tryggar skolgången för barnen.
– Nu vill vi att Uppsala kommun stänger ner verksamheten på skolan och flyttar barnen till andra förskolor i Uppsala tills problemen är lösta och råttorna borta, säger Isabella Hannoun.
Birgitta Gräll är rektor på Lagerlöfs förskola. Hon förstår oron och att det är upprört bland föräldrar och anhöriga.
– Det här är en situation som vi verkligen inte vill ha och vi gör allt vi kan för att verksamheten ska fungera. Men det krävs också en omedelbar lösning på problemet, säger Birgitta Gräll och fortsätter:
– Jag har varit i kontakt med Anticimex som nu skrivit en rapport om situationen som de skickat till Skolfastigheter som äger lokalerna. Så saneringsfrågan ligger där nu.
Isabella Hannaoun menar att råttorna utgör ett hälsoproblem.
– Råttorna kan föra med sig olika sjukdomar. Jag tänker bland annat på råttpest. Jag vill inte att några barn ska vistas där så länge det finns råttor där. Det blir extra tufft med någonting sådant här i en tid med corona.
Hennes svärfar Said Molavi konstaterar att det inte är så lätt för småbarn att alla gånger förstå vad som är rätt eller fel.
– Vad händer om ett barn hittar en råttbajs och stoppar det i munnen? Jag vill inte tänka på vad som kan hända, säger han.
Isabella berättar att det var sonen Alex som kom hem från förskolan och berättade att det fanns råttor där. Då hade det gått ett par veckor sedan den första upptäckten av råttor.
– Jag ringde då direkt till rektorn som bekräftade att det var så. Varför berättade inte skolan direkt? Varför först efter att jag ringt skolan? Det hade underlättat och jag tror att det varit lugnare bland föräldrar och anhöriga då, allra helst i den coronasituation som råder.
Rektorn Birgitta Gräll förklarar att föräldrar och vårdnadshavare informerats via skolsystemet Unikum.
Den del av förskolan där råttorna till en början upptäcktes är nu utrymd och stängd och eleverna flyttade till andra lokaler på förskolan. Enligt Birgitta Gräll är det på grund av hög sjukfrånvaro bland personalen.
– Det kan man också fråga sig, hur lämpligt är det att trycka ihop barnen på en ännu mindre yta i coronatider, funderar Isabella Hannoun.
Hon berättar att man försöker hålla sonen Alex borta från förskolan så mycket det går tills råttproblemet är löst.
När det gäller kravet på en stängning av förskolan och flytt av barnen till andra förskolor så är det inte aktuellt i dag.
– Det finns inga sådana beslut tagna, säger Birgitta Gräll.
UNT har sökt Skolfastigheter, som bett att få återkomma med svar på mejl.