Recension: Överlevnadshandbok för flickor om frihet och heder.

Av Farnaz Arbabi och Lotta Fristorp. Rädda barnen (2002).

Foto:

Uppsala2002-10-09 00:01
Tänk att känna en ständig rädsla för att bli bortgift, att veta att man någon gång kommer att stå inför ett val: fly hemifrån eller stanna kvar och kanske ångra sig för resten av sitt liv. Det är tragiskt men det är verkligheten för många unga tjejer i Sverige. Tjejer med utländsk bakgrund, med föräldrar som har växt upp med helt andra värderingar och i en helt annan kultur. Kontrasten blir tydlig för de unga flickorna, som ofta får leva ett dubbelliv.
Om detta handlar Överlevnadshandbok för flickor om frihet och heder av Farnaz Arbabi och Lotta Fristorp. En tår rinner nedför min kind när jag tänker på hur svårt det måste vara att leva under sådana förhållanden. Protestera inte nu, jag tror verkligen att det är så hemskt.
Tyvärr har inte den här boken särskilt bra lösningar, enligt mig. Det beskrivs inga tydliga tillvägagångssätt för att förbättra situationen, vilket gör mig besviken. Jovisst, det står råd och lösningar i några rubriker, men större delen av boken handlar om olika hemskheter som hederskulturen har bidragit till. Allt från förbjudna pojkvänner till varför man inte alltid blöder vid sitt första samlag tas upp och ger mig som läsare en bredare bild av många invandrartjejers berövade frihetskänsla.
Jag kan tänka mig att man har skrivit den här boken, inte enbart för att ge unga tjejer råd utan att tala om för de att de inte är ensamma. På invandrartäta orter är det lättare för drabbade flickor att reflektera sig i varandras erfarenheter och veta att det finns fler i samma situation. Just därför tror jag att en överlevnadshandbok om frihet och heder är mer nödvändig i stadsdelar där invandrarfamiljerna är få.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om