Redovisade löner för drygt en timmes öppettid

De personalkostnader som Forno Romano redovisat räcker enligt Skatteverket bara för att driva krogen i en timme och 48 minuter per dag. Det var genom en ny lag om personalliggare som misstankarna om svarta löner uppdagades vid krogen.

Uppsala2008-04-21 00:01
Enligt en lag från 2007 måste restauranger föra en förteckning över vilka som arbetar där samt deras arbetstider. Syftet är att motarbeta oregistrerad svart arbetskraft. Dessa så kallade personalliggare kontrolleras regelbundet av Skatteverket.

En av de Uppsalakrogar som fick sina personalliggare granskade under fjolåret var Forno Romano.
- Det var genom en kontroll på den här restaurangen som vi upptäckte att allt inte stod rätt till, uppger Olof Martinsson på Skatteverket i Uppsala.
- Vi jämförde antalet anställda med de lönesummor de deklarerat och det gick inte ihop.

Krögarna hade skrivit i personalliggaren att fem-sex personer brukade arbeta på restaurangen som hade öppet tio timmar per dag. Under 2006 var de officiella lönekostnaderna för hela personalgruppen 302 000 kronor.
Skatteverket beräknar att den lönesumman inte skulle räcka för att betala personalen vitt ens två timmar per dag om lönen sattes till 70 kronor i timmen. Slutsatsen är att de anställda avlönats med svarta pengar.
- Utan lagen om personalliggare hade vi inte haft material för att göra den här typen av beräkningar, säger Olof Martinsson.

Enligt krögarna beror de låga lönekostnaderna på att man använts sig av praktikanter och andra som arbetat gratis.
- Inga svarta löner har förekommit. En av krögarna har en fantastisk förmåga att få folk att hjälpa till utan ersättning, säger Forno Romanos juridiska ombud Roland Armholt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om