Regeringen bör lära av SSU
Det är onekligen effektiv opinonsbildning, helt i socialdemokratisk tradition. En undersökning av Synovate Temo bekräftar att det påstående som väljarna mest förknippar med moderaterna är att partiet "står på de välbärgades sida". Det var förstås ingen nyhet för partisekreterare Per Schlingman. Det kommer an på honom att förändra denna bild.
Det är inte så lätt. I tisdags inledde kristdemokraternas Göran Hägglund sitt Almedalstal med att tala om fastighetsskatten. Det var här, för ett år sedan, som alliansen kom överens om att följa kd:s modell att avskaffa den impopulära skatten och strax därefter kom ett uppsving i opinonen. Veckans mest uppmärksammade konsult - Göran Persson - har till och med sagt att det var detta som gjorde att alliansen vann valet. Och nog var det en bidragande orsak.
I år har det också talats om fastighetsskatt i Almedalen, men tongångarna har varit helt annorlunda. Ingen - förutom Göran Hägglund - har varit positiv. Ekonomer av alla de slag sågar förslaget. Det är fel utformat, dåligt tajmat och en ekonomiskt dålig idé.
För Anders Borg ställer det också till problem. Hans ställning som finansminister försvagas av att han i denna fråga tydligt blev överkörd av alliansens partiledare. Och när han talar från Almedalens scen förstärker avskaffandet av fastighetsskatten bilden av moderaterna som ett parti för de välbärgade. Det som för ett år sedan verkade vara en valvinnare kan paradoxalt nog i år bidra till att förklara regeringens dåliga opinionssiffror.
I den stora kongresshallen trivs Anders Borg bättre, där han är värd för partiets ekonomiska seminarium. Det handlar om hur de som har det svårast att komma in på arbetsmarknaden - unga och invandrare - ska få jobb. Forskaren Dan-Olof Roth presenterar den här veckans mest intressanta resultat när han slår hål på myten att det främst är diskriminering som gör att människor födda utanför Europa har svårare att få jobb. Jo, diskriminiering förekommer, slår han fast. Men inte i sådan utsträckning att det är det främsta problemet. Och han ser en fara i att om man lägger det mesta av krutet på denna diskussion riskerar det att skapa en uppgivenhet som förvärrar problemen. Åtgärdslistan måste i stället handla om bättre språkutbildning och insatser för att människor så snabbt som möjligt ska få in en fot på arbetsmarknaden.
Anders Borg står bredvid och lyssnar. Men om regeringen vill vinna väljarnas förtroende även 2010 räcker det inte att lyssna. Men måste också bli bättre på att förmedla sitt budskap. Varför inte lära av SSU?
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!