Regeringen vill stoppa missbruk av lönestöd

Företag får ta in hur många anställda som helst med nystartsjobb. Regeringen planerar nu en regelskärpning för att stoppa överutnyttjandet.

Genrebild: Städjobb

Genrebild: Städjobb

Foto: Janerik Henriksson / TT/arkiv

Uppsala2016-01-25 05:00

Enligt flera aktörer som UNT talat med har nystartsjobb med åren blivit ett problem.

LÄS MER: Pressade priserna med statligt stöd

– Vi har sett företag som drivs enbart med anställda som beviljats lönestöd. Av de olika stödformerna är framförallt nystartsjobb bekymmersamt eftersom företagen får ha obegränsat anställda i den kategorin. Det säger Magnus Pettersson, förbundsordförande vid Fastighetsanställdas förbund som organiserar bland annat lokalvårdare.

Samtidigt betonar Magnus Pettersson att nystartsjobb slussat många personer till fasta jobb.

Nystartsjobb ska stimulera arbetsgivare att anställa långtidsarbetslösa. Det är den lönestödsform som omfattar flest personer och år 2015 handlade det om 87 000 individer i riket. Tanken är att nystartsjobbet ska resultera i en fast anställning men något krav på arbetsgivaren att ordna ett fast jobb finns inte.

– Vi har fått indikationer på att överutnyttjande av nystartsjobb förekommer inom vissa branscher och tydligast är det inom taxi, säger Madelene Syrén, verksamhetssamordnare vid Arbetsförmedlingen, den myndighet som beviljar lönestöd.

Arbetsförmedlingen ska få människor i arbete men har samtidigt till uppgift att motverka att konkurrensen snedvrids på marknaden. Vid prövning av vissa lönestöd ska Arbetsförmedlingen ta hänsyn till konkurrensfrågan men det gäller inte nystartsjobb.

– Vi är medvetna om att det här kan innebära motstridiga intressen och vi ser över frågan, uppger Madelene Syrén.

Ett förslag som diskuteras är ett maxtak för hur många anställda med nystartsjobb ett företag får ha.

Regeringen håller på att ta fram regler för att stoppa fusk och överutnyttjande av subventionerade anställningar. Enligt Natalie Sial, pressekreterare på arbetsmarknadsdepartementet, ska reglerna gälla från 2017.

Det handlar även om bättre anställningsvillkor, exempelvis krav på att personer med nystartsjobb ska omfattas av kollektivavtal, vilket inte är fallet idag.

Ari Kouvonen vid arbetsgivarorganisationen Almega tycker att kommuner och andra som gör inköp från företag med många lönesubventionerade tjänster har ansvar för att bekämpa överutnyttjandet.

– Lönestödsanställningarna är tidsbegränsade. Om de anställda till stor del utgörs av personer med lönestöd måste de hela tiden bytas ut och de upphandlande myndigheterna borde då fråga sig hur företaget i så fall kan upprätthålla kvaliteten på tjänsterna, säger han.

Fler artiklar i städhärvan:

LÄS MER: Brottsanklagad städfirma jobbar åt kommunen

LÄS MER: Kommunen bryter inte städavtalen

LÄS MER: "Kontrollerna fungerade inte"

Fakta Många stödformer

Arbetsförmedlingen handlägger en rad varianter av lönestöd, exempelvis lönebidrag, instegsjobb och trygghetsanställningar.

87 000 personer hade nystartsjobb i Sverige under 2015.

Här är antalet för några branscher.

Taxi: 886 personer i riket hade nystartsjobb i fjol.

Lokalvårdare: 458.

Restaurang 1 183.

80 procent av Almegas medlemsföretag uppger i en undersökning att anställningar med lönestöd utnyttjas för att vinna anbud.

Samtidigt tycker 38 procent av medlemmarna i Almega att Arbetsförmedlingens lönestöd är bra.

52 procent av Almegaföretagen har anställda med lönestöd men de utgör bara knappt 2 procent personalstyrkan.

Vartannat företag i Almega deltar inte i offentliga upphandlingar.

80 procent av företagen ser konkurrens från oseriösa företag som ett problem, främst för att det medför prisdumpning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om